Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatski časnici spasili brodolomce

17.02.2017.

17:06

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posada brod "Crystal Esprit" američke kompanije Crystal Cruises, pod zapovjedništvom Šveđanina Thomasa Larsena, spasila je noćas na Seychellima iz uzburkanog mora 12 francuskih brodolomaca, među kojima i troje djece.

U toj akciji izravno su sudjelovali i hrvatski časnici: dozapovjednik Damir Rikanović iz Kraljevice te prvi časnici Antonio Munivrana iz Zadra i Zvonimir Vičević iz Kostrene. U telefonskom razgovoru dozapovjednik Damir Rikanović opisao je poduhvat.

Brod "Crystal Esprit" američke kompanije Crystal Cruises, koji se trenutno nalazi na Sejšelima s 87 članova posade i 54 putnika, zaprimio je 17. veljače u 1:27 sati poziv u pomoć s katamarana "El Diablo".

Prijavljeno je da je katamaran nasukan i da moraju napustiti brod. Uz nepovoljne vremenske uvjete na moru, s vjetrom s istoka od 20 do 25 čvorova i valovima od 2 do 3 metra, posada broda "Crystal Esprit" je krenula u akciju spašavanja 12 unesrećenih Francuza.

Operaciju spašavanja s broda su vodili zapovjednik Šveđanin Thomas Larsen s prvim časnicima palube Antonijom Munivranom iz Zadra i Zvonimirom Vičevićem iz Kostrene, a na moru dozapovjednik Damir Rikanović iz Kraljevice s marine coordinatorom Kurtom iz Južnoafričke Republike. Gumenjak, kojim su krenuli u spašavanje, nekoliko puta se skoro prevrnuo zbog vremenskih neprilika, vjetra i visokih valova.

Zahvaljujući dobroj opremi, posebno zodiacima, akcija je uspješno završila. U zahtjevnoj akciji, pretrpljeno je dosta oštećenja na izvanbrodskim motorima zodiaca i opreme za spašavanje. Detaljnije u snimci:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.