Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatski iznajmljivači obiteljskog smještaja na udaru prevaranata

03.06.2015.

17:11

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žrtve online prijevara i korištenja lažnih identiteta te hakiranja računa i web stranica u prodaji obiteljskog smještaja: stigli su deseci prijava za 70-ak objekata obiteljskog smještaja na Kvarneru, otoku Pagu i Novalji, u Istri, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Predstavnici turističkog sektora pri Hrvatskoj gospodarskoj komori pozvali su domaće iznajmljivače obiteljskog smještaja, turiste, turističke agencije i javnost da budu pažljivi i oprezni pri rezerviranju i kupnji, odnosno prodaji turističkog smještaja jer su se u Hrvatskoj zaredale prijave iznajmljivača i turista zbog internetskih prijevara neovlaštenih i lažnih zastupnika takve prodaje, većinom preko raznih internetskih portala.

Takve prijevare u svijetu i Europi događaju se već neko vrijeme, a uslijed sve većeg korištenja digitalnog marketinga i tehnologije zamijećene su i u Hrvatskoj, upozorili su na konferenciji za novinare u HGK direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK Nedo Pinezić i predsjednik Udruge putničkih agencija (UPA) pri HGK Boris Žgomba

"Putničke agencije u Hrvatskoj koje rade s obiteljskim smještajem obveznici su osiguranja i jamčevine i tu je mali rizik da se tako što dogodi, ali kako to nije slučaj sa svim agencijama u svijetu treba biti pažljiv pri odabiru partnera za posredovanje u prodaji smještaja, a putnici u odabiru portala i drugih kanala za kupnju smještaja", poručio je Žgomba.

I Pinezić smatra da to može naškoditi turizmu: "Ako vam se to desi, primite gosta, počastite ga pićem i pokušajte mu pomoći za noć-dvije dok se ne snađe, a sve odštete, pritužbe i ljutnja zapravo ide na račun i adresu onih koji su mu to prodali u državi iz koje dolazi", poručio je Pinezić domaćim iznajmljivačima.

Prijevare su zabilježene i na velikim portalima, poput američkog TripAdvisora, s kojeg tvrde da je to bez njihove dozvole i volje. Tu se navodno pojavilo i ime prodavatelja apartmana u Hrvatskoj, Vjeran Kralj, za kojeg se još nije utvrdilo točno tko je, ali je pod istim imenom to oglasio i na drugim svjetskim portalima poput HolidayLettings i Housetrip.

"Tu je riječ o tipičnom cyber kriminalu i prijevarama različitih oblika, od tzv. fishing11 kada se preuzima identitet oglašivača, pa do još opasnijeg kopiranja cijelih web stranica i preusmjeravanja klijenata na plaćanje preko piratskih računa i drugih oblika. Stoga preporučujemo iznajmljivačima da paze i zaštite svoje web stranice, račune, fotografije i kontakte, da se oglašavaju u suradnji s javnim institucijama, provjerenim agencijama i portalima, da vode računa o ovlaštenim zastupnicima i da se ne ustručavaju to prijaviti policiji, ali i kontakt službama portala na kojima su našli svoje oglase, a nisu ih tamo slali", zaključio je Pinezić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.