Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatski liječnici odrade više od tri milijuna prekovremenih sati godišnje

21.05.2019.

13:50

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Pacijenata puno, liječnika sve manje (Foto: Pixsell)

Pacijenata puno, liječnika sve manje (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, našu je zemlju od ulaska u Europsku uniju napustilo više od 680 liječnika, kaže v. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, a zdravstveni sustav počiva na čak tri milijuna prekovremenih sati godišnje, koliko odrade hrvatski liječnici.

Izbori za novog predsjednika i tijela Hrvatske liječničke komore provode se od 20. do 26. svibnja, a rezultati glasovanja utvrđuju se do 29. svibnja. Glasovanje se po prvi puta provodi elektroničkim putem, po načelu jedan član - jedan glas, no mediji su svjedoci međusobnih optužbi kandidata o navodnim neregularnostima procedure glasovanja. Za čelno mjesto HLK natječu se potpredsjednica HLK i anesteziologica Ada Barić Grgurević, pedijatar Miran Cvitković, bivši predsjednik HLK i ginekolog Trpimir Goluža, sadašnji v. d. predsjednika HLK i gastroenterolog Krešimir Luetić, anesteziolog Matija Majić (svi iz Zagreba) te splitski kirurg Hrvoje Tomasović. Hrvatska liječnička komora predstavlja 19 tisuća liječnika, a glavni izvor prihoda je članarina koja trenutno iznosi 125 kuna mjesečno (60 za umirovljene liječnike), pa HLK godišnje prihoduje oko 20 milijuna kuna.

Glavni razlog za odlazak liječnika jest njihovo nezadovoljstvo uvjetima rada, zatim neorganiziranost zdravstvenog sustava, i tek na trećem mjestu su financijski razlozi, rekao nam je v. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić na početku tjedna u kojem liječnici biraju novog predsjednika svoje strukovne komore, koja se suočava s brojnim problemima koji prijete opstanku našeg zdravstva. 

Posebno zabrinjava što odlaze mlađe generacije liječnika, dok hrvatski zdravstveni sustav trenutno počiva na prekovremenim satima – i to na čak tri milijuna prekovremenih sati godišnje, koliko odrade hrvatski liječnici, upozorava Luetić.  

"Taj entuzijazam, koji hrvatski liječnici pokazuju kroz prekovremene sate, ima svoj rok trajanja. On ne može trajati vječno, ljudi imaju svoje godine i zdravstveno stanje koje se mijenja… Mi moramo poraditi na tome da se broj izvršitelja poveća i da spriječimo njihov odlazak", kaže dr. Luetić, inače gastroenterolog u zagrebačkoj bolnici Sv. Duh.

"Kolege trpe sve teže uvjete rada. Uz prekovremene sate, tu je i rad na više radilišta istovremeno, zatim stalno mijenjanje organizacije našeg zdravstvenog sustava – to je nešto što naše mlađe kolege jednostvno gura prema van. Oni svoju karijeru žele planirati na pet, deset ili petnaest godina, a ne vidjeti da je kod nas prilično visoka stopa improvizacije, a ona je uvijek obrnuto proporcionalna sa stupnjem organiziranosti sustava", navodi naš sugovornik.

Procjenjuje se da će u sljedećih pet godina 500 obiteljskih liječnika otići u mirovinu, a nedostaje i medicinskih sestara i tehničara. "Doista se postavlja pitanje - tko će nas liječiti? Imamo još neko vrijeme da ove stvari pokušamo prevenirati, ali za pet ili najkasnije deset godina, ako ne bude ozbiljnih promjena i ne zadržimo li liječnike i ne povećamo broj izvršitelja, mi ćemo imati upitnu ovakvu zdravstvenu zaštitu", zaključuje Luetić. Poslušajte razgovor:

Tko će nas liječiti?, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.