Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatski mljekari u Lovranu: teška vremena za domaće stočare i mlijeko

10.11.2016.

15:27

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mljekarski stručnjaci okupili su se danas u Lovranu na 42. simpoziju kojeg je organizirala Hrvatska mljekarska udruga. U prepunoj dvorani hotela "Excelsior" mljekari, znanstvenici i političari složni su u jednome: teško je vrijeme za hrvatske stočare.

Hrvatskog je mlijeka sve manje na policama trgovina, koje su zauzela uvozna mlijeka, često lošije kvalitete, ali nižih cijena. Ne piše se dobro, prema planovima europskih mljekarskih stratega, hrvatskome mljekarstvu ni sutra, rekao je u uvodnom izlaganju Zoran Grgić s Agronomskoga fakulteta u Zagrebu.

"Budućnost mljekarstva EU-a jasno kaže da će se proizvodnja povećati, da će postojati viškovi, da će se oni izvoziti, a da tu neće biti istočna i središnja Europa tako jake kao kod ostalih zemalja starih članica. Ono što se zna to je da će novije članice bilježiti pad proizvodnje i pad broja grla, dok će stare imati povećanje proizvodnje", rekao je Grgić.

U šezdesetak predavanja hrvatskih stručnjaka i onih iz Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine bit će riječi i o pozitivnim primjerima u praksi, ali za nagomilane probleme pomoć vladine poljoprivredno-stočarske politike od presudne je važnosti. I ne samo nje. Pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš, koji je na otvaranju simpozija zamijenio najavljenoga ministra Tomislava Tolušića, pozvao je na veću potrošnju hrvatskoga mlijeka. Javlja Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.