Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:26 / 27.01.2016.

Autor: Darko Santini, Boris Kanazir

Hrvatski policajci u Egejskom moru: Djeca, starci, invalidi! I svi plaču!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kontroli vanjskih granica Europske unije, u Egejskom moru na području Grčke, već je dva tjedna i posada pomorske policije iz Hrvatske. Brodom Trsat isplovili su iz Malog Lošinja i po vrlo teškim uvjetima preplovili 900 nautičkih milja do odredišta - otoka Kiosa.

Osam pomorskih policajaca iz svih "morskih" policijskih uprava u Hrvatskoj, od Istre do Dubrovnika, čini posadu 13,5 metara dugog Trsata. Sudjeluju u projektu FRONTEX koji je pokrenula Europska unija kako bi pojačala kontrolu na svojoj vanjskoj granici.

Već na početku putovanja naišli su na poteškoće, kaže Franko Grancarić, zapovjednik prve ekipe hrvatske pomorske policije, koja će u Grčkoj ostati do sredine veljače, za kada je predviđena smjena posade. "Dosta nas je prodrmalo, trebalo nam je pet dana, s time da nas je na dva dana zatvorilo u Dubrovniku. Uspjeli smo probiti Otrant i doći do Kiosa, ali odmah nas je dočekalo olujno jugo, pa onda bura...", govori Grancarić.

U prvih desetak dana nisu sudjelovali u nekim organiziranim akcijama, ali imali su posla s onime o čemu često slušamo - brodicama pretrpanim izbjeglicama. U malenim gumenjacima nagurano je po 50-60 ljudi. Ti su gumenjaci, objašnjava Grancarić, "sklepani" u nekoj garaži na obali, neposredno prije polaska. "Da ih ne presretnemo i preuzmemo ljude, ne bi izdržali još milju, dvije na moru", govori hrvatski pomorski policajac.

Osim teških uvjeta rada, čuvari granica u Egejskom moru susreću se s vrlo potresnim situacijama: svakodnevno gledaju iscrpljene, gladne i žedne ljude, starce, nepokretne osobe, djecu... Najmlađa beba koju su spašavali imala je tek 20 dana. Hrvatski policajci od grčkih kolega dobivaju samo pohvale za požrtvovnost i profesionalnost. "Druge zemlje imaju opremu na svjetskoj razini. U tome uvijek malo zaostajemo, ali ako nas zamole, odradimo i više nego što bismo trebali", ispričao nam je Franko Grancarić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.