Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatski ribari okupili se u Rabu: najveći je problem cijena goriva

05.10.2018.

10:56

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

U gradu Rabu danas su započeli 23. Susreti ribara Hrvatske obrtničke komore, gdje se raspravlja o aktualnom stanju i perspektivama hrvatskog ribarstva. Na susretu su se okupili brojni ribari od juga do sjevera Jadrana.

Ovo je drugi put da je grad Rab domaćin susretu ribara kojima je podršku došao dati i ministar poljoprivrede i ribarstva Tomislav Tolušić. Ministar je pohvalio Upravu za ribarstvo, gdje se svakodnevno bore s europskim birokratima koji Hrvatskoj stalno žele nametnuti nove kvote - no za sada se uspijevaju othrvati zahtjevima iz sjedišta Europske unije.

Ministar je istaknuo da se kao potpredsjednik hrvatske Vlade uspio izboriti za smanjenje PDV-a za ribu na 13 posto, kao i za akciju da se djeci u prvim razredima osnovne škole jednom na tjedan ponudi riba, čime bi se pomoglo ribarima.

Ribari su pozorno slušali izlaganje pomoćnika ministra poljoprivrede Ante Mišure koji je govorio o aktualnom stanju i perspektivama hrvatskog ribarstva. Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, izvijestila je ribare o Operativnim programima za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2021. te se osvrnula na novu uredbu Europske komisije u Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2021. - 2027.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Mato Oberan istaknuo je u ovome trenutku najveći problem za ribare - cijenu goriva koja naprosto ubija prihode. Javlja Vladimir Jurić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.