Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatski turizam predstavlja se u Beču: odličan rani buking

14.01.2017.

12:34

Autor: Neva Funčić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska turistička zajednica predstavlja se do nedjelje na najvećem austrijskom turističkom sajmu u Beču. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo milijun i 300 tisuća austrijskih gostiju, što je porast od deset posto, a ove je godine povećan interes za rane rezervacije smještaja.

Na 130 kvadrata hrvatskoga štanda, među 70 zemalja, na sajmu Feriemnessese u Beču predstavlja se 14 hrvatskih izlagača. Među njima su i predstavnici kvarnerskoga turizma: Jadranka kampovi Mali Lošinj, Jadran Crikvenica, Imperial Rab te Cresanka iz Cresa. Na sajmu se očekuje oko 150 tisuća posjetilaca.

Austrijanci čine otprilike osam posto svih hrvatskih turista. Očekuje se da će ove godine na odmor 93 posto državljana Austrije, ali oko polovice putuje unutar svoje zemlje. Stoga je želja i zadaća hrvatskih predstavnika na bečkome sajmu privući ih upravo u Hrvatsku, govori direktor predstavništva HTZ-a u Austriji Ranko Vlatković.

Zanimljivo je i da Austrijanci puno novca izdvajaju za odmor i putovanja, oko 2700 eura, dok je europski prosjek oko 2200 eura. Ove godine na turističkome sajmu u Beču izražen je rani buking, bolji od 15 do 30 posto u odnosu na prošlogodišnji. Procjene govore da se u hrvatskim hotelima traži oko 20 tisuća soba više. Poslušajte što nam je rekao Ranko Vlatković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.