Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatsko-slovenski projekti prekogranične suradnje imaju dobru budućnost

03.06.2019.

16:49

Autor: Nenad Lučić

Konferencija o projektima hrvatsko-slovenske prekogranične suradnje kojima se čuva i obnavlja biološka raznolikost (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Konferencija o projektima hrvatsko-slovenske prekogranične suradnje kojima se čuva i obnavlja biološka raznolikost (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Dosadašnja iskustva s hrvatsko-slovenskim projektima prekogranične suradnje nude i više no optimističan pogled u budućnost, uvjerena je hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

U sklopu zajedničkog program prekogranične suradnje Interreg, Hrvatska i Slovenija dosad su provele niz projekata čiji je cilj očuvanje i obnova biološke raznolikosti. O aktualnim te planiranim projektnim aktivnostima bilo je riječi tijekom konferencije održane u ponedjeljak u upravi Nacionalnog parka Risnjak, a na kojoj su sudjelovali za ta pitanja nadležni ministri dvaju država Gabrijela Žalac i Iztok Purič.

"Dosad su stopostotno ugovoreni svi programski osmišljeni projekti i pritom smo, kada govorimo o bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, potrošili 42 milijuna eura. Tijekom nadolazećeg razdoblja očekujem još više sredstava, jer zaista imamo izvrsne rezultate", naglasila je Žalac.

Ministričin optimizam dijeli i njen slovenski kolega, ministar razvoja, strateških projekata i kohezije. Purič tvrdi da plodna suradnja ukazuje na to da se "zajedničkim snagama projekti lakše provode. Dobrobit od takvog načina osjeća se obostrano, a uspjesi su na taj način vidljivi na jednoj i drugoj strani", zaključio je.

Domaćin današnjeg sastanka, Nacionalni park Risnjak dosad je prekograničnom suradnjom aktivirao 700 tisuća eura, a trenutno provodi tri projekta. Ravnatelj Miljenko Gašparac podsjeća da su dva vezana uz istraživanje i promatranje velikih zvjeri, a u sklopu trećeg će nastojati očistiti izvor rijeke Kupe od stabala urušenih tijekom ledoloma 2014. godine.

Na današnjoj konferenciji prezentirana su četiri aktualna projekta hrvatsko-slovenske prekogranične suradnje na zaštiti biološke raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta u dvije države. Poslušajte:

Hrvatsko-slovenski projekti prekogranične suradnje imaju dobru budućnost, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.