Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Hrvatsko" u Rijeci: čuvajmo radna mjesta hrvatskih proizvođača

03.10.2017.

11:36

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Hrvatsko" - manifestacija koja se do 7. listopada svaki dan od 9 do 19 sati odvija na Trgu 111. brigade u Rijeci. Promocija je to domaćih proizvoda malih i srednjih poduzetnika, obiteljskih gospodarstava, obrtnika i kreativaca.

 

Izloženi su biološko-ekološki proizvodi, slatke i slane delicije, ulja, vina i likeri, a sve u svrhu promocije vrijednosti domaćega proizvoda. Ipak, mali proizvođači upozoravaju da je situacija daleko od idilične.

"Većina ljudi misli da mi ovdje dolazimo besplatno. Mi ovaj prostor plaćamo kao da smo ga zakupili na godinu dana, a ne za tri dana, što je žalosno. Država tu ne stoji nikako za nas. Nikad se više neće stvoriti jedan Varteks koji će zapošljavati 20 tisuća ljudi, ali možda će biti 20 tisuća OPG-ova koji će svaki zaposliti 2-3 čovjeka pa ćemo imati 3 Varteksa. To je bit svega toga, ali to vam država ne gleda. Oni vam samo gledaju za velike, kad se veliki otvaraju dolaze polagati temeljce, a malih se ni ne sjete", kaže poduzetnik iz Čakovca.

Ove godine predstavlja se i Graditeljska škola iz Rijeke, odsjek hortikultura i cvjećarstvo, a predstavljaju se ukrasnim ikebanama i plodovima vrta škole. 

"Imamo svoj školski vrt, imamo cvijeće, učenike koji praksu stječu u cvjećarnici. Imamo vlastitu proizvodnju i htjeli bismo se predstaviti našoj riječkoj javnosti s tim proizvodima koji su ili iz vrta ili od učenika koji ih donose. Sve je uzgojeno na prirodan način i da propagiramo ta nepopularna, ali zapravo vrlo popularna zanimanja cvjećara i vrtlara", rekli su nam iz Graditeljske škole.

Poruka koju su poslali poduzetnici i obrtnici je: "Kupovinom ovih proizvoda sačuvat ćete radno mjesto hrvatskog radnika!".

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.