Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:09 / 08.04.2015.

Autor: Blanka Uzelac, Marijana Smokvina

Hrvatskoj 80 milijardi kuna europskog novca do 2020.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nitko nam ne može reći da ne povlačimo sredstva iz EU, a dokaz za to je 80 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju do 2020. godine, rekao je ministar Branko Grčić danas u Rijeci. S ministrima Marasom i Zmajlovićem predstavio je program "Zajedno do EU fondova", a zatim su posjetili Centar za gospodarenje otpadom Marišćina.

Sredstvima Europske unije povećat će se BDP za 1 do 2 posto, zaposliti 15 do 20 tisuća ljudi više nego da tih sredstava nema, a što se tiče lokalnih zajednica, tu se politika ne bi smjela uplitati, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić te istaknuo važnost zajedništva u korištenju europskih fondova.

"Mi praktički svaki tjedan otvaramo mogućnost za jedan novi, veliki projekt. To su sve projekti koji vrijede od 10 milijuna eura pa naviše, rekao je Grčić i dodao da su to, primjerice vodoopskrbni sustavi, dionice određenih pruga ili, recimo, Zračna luka Dubrovnik. 

Koliko su fondovi važni za poduzetnike naglasio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i rekao da je do sada 1350 poduzetnika iskoristilo mogućnost uzimanja europskih sredstava. A da se posebno vodi računa o ekološkim pitanjima, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio je činjenicom da je samo za to izdvojena 21 milijarda kuna.

"U Hrvatskoj planiramo izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom, rekao je Zmajlović. Predstavnici Vlade i ministri obišli su Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji bi, uz istarski, ovog ljeta konačno trebao započeti rad. Tamo je bila i načelnica Viškova Sanja Udović koja je istaknula da je ovaj Centar generator razvoja Općine Viškovo te da će s otvaranjem pogona neugodni mirisi nestati. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.