Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvoje Burić: Grad će zbog dugova državi morati prepustiti deset nekretnina

26.02.2019.

14:08

Autor: Lea Domijan Fišter

Hrvoje Burić (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Hrvoje Burić (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Grad Rijeka će uskoro Republici Hrvatskoj na ime duga morati prepustiti deset vrijednih nekretnina - riječ je o dugu većem od 72 milijuna kuna od kojeg će ove nekretnine pokriti tek 49 milijuna, rekao je Hrvoje Burić i dodao da osim što će izgubiti nekretnine, Grad će izgubiti i prihod od zakupa.

Među tim su nekretninama zgrade u Zadarskoj 1, Vodovodnoj 2, zgrada u kojoj je Državno odvjetništvo, još jedna u kojoj se nalazi Index na adresi Blaža Polića 2, zgrada na Jelačićevom trgu broj 1, te još nekoliko poslovnih prostora u Splitskoj, Vodovodnoj, Barčićevoj, Kurelčevoj i Ulici Slaviše Vajnera Čiče.

Riječ je o dugu većem od 72 milijuna kuna od kojeg će ove nekretnine pokriti tek 49 milijuna. Osim što će izgubiti nekretnine, Grad će izgubiti i prihod od zakupa. Prilikom otkupa društvenih stanova, državi je trebalo uplaćivati zakonskih 55 posto, rekao je Hrvoje Burić i dodao da je unatoč upozorenja pročelnika i Državne revizije, Vojko Obersnel uporno odbijao državi uplatiti taj dio.

Grad je protupravno zadržao taj novac, a Burić se pita gdje je taj novac završio. Upozorio je na to da se prepuštanjem navedenih nekretnina neće riješiti cijeli iznos duga jer još ostaje više od 25 milijuna plus kamate kao i kamate za 20 godina na već spomenutih više od 72 milijuna kuna.

Burić je na konferenciji za novinare danas upozorio gradske vijećnike da obrate pažnju na točku 25 dnevnoga reda predstojeće sjednice Gradskog vijeća. Burić, zbog izrečene stegovne mere, na toj sjednici neće smjeti prisustvovati, a boji se da vijeće služi samo tome da dizanjem ruku abolira protupravnu odluku Vojka Obersnela kojim je dvadeset godina zadržavan novac koji po zakonu pripada državi. Poslušajte izjavu:

Burić: Prilikom otkupa društvenih stanova, državi je trebalo uplaćivati zakonskih 55 posto, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.