Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvoje Burić prozvao riječki HNK za pljačku i netransparentnost

20.09.2016.

11:02

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O svojim saznanjima o netransparentnosti i pljački u riječkom HNK-a Ivana plemenitog Zajca, danas je ispred zgrade gradske uprave govorio Hrvoje Burić, nezavisni vijećnik i potpredsjednik riječkog Gradskog vijeća.

Naglasio je da Grad Rijeka iz proračuna na žiro račun kazališta uplaćuje 40 milijuna kuna, a na njegove upite o indicijama da se milijunski honorari isplaćuju gostujućim umjetnicima, opernoj pjevačici Dunji Vejzović i finskom dirigentu Ville Matvejeffu, iz Kazališta je dobio službeni odgovor da se radi o poslovnoj tajni. Za, kako kaže, pljačku, prozvao je gradonačelnika Vojka Obersnela, pročelnika za kulturu Ivana Šarara i predsjednika Kazališnog vijeća Nenada Šegvića.

Na pitanje novinara o indicijama, Burić se pozvao na izvore iz Kazališta. "Postoje dobri ljudi u Kazalištu koji mi dostave informacije i imam indicije da se radi o vrlo ozbiljnim iznosima. Podsjetit ću kako gospodin Ville Matvejeff ima ugovor na dvije godine, za 2016. i 2017. Dakle, moramo znati, koliki se iznosi, ako se radi o javnom novcu, isplaćuju gospodinu finskom dirigentu. Isto tako, angažiran je gospodin Šipuš, bivši ministar kulture. Koliko je on plaćen za to? Koje su sve tvrtke s kojima je Kazalište potpisalo ugovor i koji se to bonusi isplaćuju", pita Burić.

Točno je da je uprava HNK Ivana pl. Zajca odbila zahtjev Hrvoja Burića da mu se predoče ugovori s gostujućim umjetnicima. Uprava se pritom pozvala na Pravilnik o tajnosti podataka, koji je donijela bivša uprava. Tumače da tajnost poslovnih podataka "niza umjetnika s kojima u posljednje vrijeme surađuje riječka Opera nije zbog njihovih 'basnoslovnih' honorara, nego zbog činjenice da oni u riječkoj Operi nastupaju za daleko niže honorare nego igdje drugdje, pa je stvar temeljne profesionalnosti da ti honorari ostanu 'tajni' jer bi njihovo objavljivanje rušilo cijenu koju ti umjetnici lako postižu drugdje."

Iz riječkog HNK Zajca u istom su priopćenju napisali i da je "tajne" informacije mogao zatražiti od "Ministarstva kulture kojemu Kazalište podnosi detaljne financijske izvještaje, stavku po stavku, ime po ime, projekt po projekt." 

Poslušajte Burićevu izjavu i pročitajte priopćenje stiglo iz HNK Zajca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.