Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvoje Jurić: Slavonac koji je biciklom stigao do Nordkappa i prešao Alpe

30.01.2017.

14:31

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osebujna natjecanja u pravilu dolaze i osebujni ljudi, pa je tako poseban gost za vikend održane brdsko-biciklističke utrke na snježnim stazama oko Delnica bio Hrvoje Jurić. Biciklom je uspio prijeći najviše planinske prijevoje Europe.

Unatoč nepovoljnim klimatskim uvjetima došao je i do najsjevernije europske točke – rta Nordkapp u Norveškoj. Iako zavičajno Slavonac iz okolice Đakova, pothvati u koje se Hrvoje Jurić upustio u proteklih šest godina daleko su od bicikliranja ravničarskim cestama.

Tijekom biciklističke avanture od norveškoga glavnoga grada Osla do rta Nordkapp, koju je dosad prešlo tek nekoliko ljudi, vozio je na temperaturama i do 22 stupnja ispod ništice, boraveći pritom i po petnaestak sati na otvorenome. Na dva kotača stigao je i do najvišeg asfaltiranog cestovnoga prijevoja u Alpama, na oko 2770 metara nad morem.

U Norveškoj mu se smrznula ovojnica mišića lijeve ruke, a tijekom pedesetak dana vožnje preko alpskih prijevoja izgubio je 12 kilograma – no unatoč tome, sve nevolje, kako kaže, nisu mogle nadvladati neopisivo zadovoljstvo koje osjeća kada dosegne zadani cilj. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.