Hrvatski radio

Radio Rijeka

HSU zatražio zakonsku zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju; uskoro nova pravila za obiteljske mirovine

21.10.2022.

15:40

Autor: Neva Funčić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Uz osobnu mirovinu, od prvog siječnja će biti moguće korištenje dijela mirovine preminulog bračnog druga, do ukupno najviše šest tisuća 212 kuna. Zahtjev za to moći će se Zavodu za mirovinsko osiguranje podnijeti tijekom cijele iduće godine, a zaostaci će biti isplaćeni, najavio je u Rijeci predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, čiji su se prijedlozi našli u izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Pred novinarima u Rijeci

Pred novinarima u Rijeci

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

HSU traži i da se zakonom zabrani sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Prema podacima dostupnim stranci, ovakav je ugovor u Hrvatskoj sklopilo više od dvije i pol tisuće umirovljenika, a mnogi od njih nisu razlikovali dosmrtno i doživotno uzdržavanje. 


"Najveća je razlika u tome što ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju, uzdržavatelj odmah ima pravo raspolaganja nekretninama i založenim vlasništvom, koje može prepisati na svoje ime. To je prouzročilo brojne tužbe i dugotrajne procese, a mnogi jadnici nakon što budu izbačeni iz svojih kuća i stanova niti nemaju novca za odvjetnike. Prije umru, nego što uspiju povratiti imovinu, zato je naš stav da dosmrtno uzdržavanje traba ukinuti", rekao je Veselko Gabričević.


Predsjednik HSU-a zadovoljan je što su prijedlozi ove stranke prihvaćeni u Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o mirovinskom osiguranju. Prema novostima koje donosi od 1. siječnja 2023., za više od 210 tisuća korisnika obiteljskih mirovina, mirovine će prema nom izračunu automatski porasti za oko deset posto.


Novost je mogućnost korištenja dijela mirovine preminulog bračnog ili izvanbračnog druga uz osobnu mirovinu, uz uvjet da je korisnik stariji od 65 godina te da ukupna svota zbrojenih mirovina ne iznosi više od 6.212 kuna.


Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od obiteljske mirovine, uz limitirani najniži i najviši iznos. Umirovljenici će za isplatu dodatka obiteljske mirovine morati podnijeti zahtjev HZMO-u, a to će se moći učiniti tijekom cijele 2023. godine, rekao je Gabričević i najavio da će naknadno biti isplaćeni svi zaostaci od početka iduće godine, bez odbzira kada će zahtjev korisnika mirovine biti podnesen.


HSU traži i kvartalno usklađivanje mirovina s plaćama, uvođenje mirovinske kartice pogodnosti te još ponešto. Poslušajte:

O novostima za umirovljenike

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.