Hrvatski radio

Radio Rijeka

Huanito Luksetić: "Kad si bolestan, imaš samo jednu želju"

16.08.2015.

14:37

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U borbi s neizlječivom bolešću naš je ovotjedni gost "Na obedu" otišao i protiv zakona. Nakon niza neuspješnih pokušaja olakšavanja simptoma multiple sklezore, doznao je za ljekovitost konopljina ulja. Protiv mladića pozitivnog duha, koji se više od polovice života bori s bolešću, u tijeku je sudski postupak zbog uzgoja konoplje.

Konoplja i Biblija, Levi's, Ford...
Prva Biblija tiskana je na papiru napravljenom od konoplje. Od konoplje su napravljene i prve Levi's traperice. 1937. konoplja je korištena za izradu Fordova automobila koji je bio iznimne čvrstoće. Konoplja je izvrstan izolacijski materijal, a jednostavno ju je uzgajati: ne trebaju pesticidi, ne treba ni gnojivo jer si sama oplođuje zemlju.

Ove nedjelje u naš je studio na obed došao Huanito Luksetić, 37-godišnjak koji je postao poznat po tome što je uhićen zbog uzgajanja konoplje. Mediji su u listopadu 2014. danima izvještavali o velikoj količini stabljika konoplje koje mu je policija zaplijenila, a vrlo brzo počelo se govoriti i o razlozima zbog kojih ih je imao - liječenje multiple skleroze.

Kada je imao samo 16 godina, Huanito je primijetio prve simptome teške bolesti. Vremenom je postajalo sve gore i imao je brojne probleme s motorikom, vidom, mokrenjem... Multipla skleroza dijagnosticirana mu je u riječkoj bolnici 2008. godine, a liječnica u Zagrebu nedugo potom objasnila mu je da nema pomoći.

Ljekovita, a zabranjena
Konoplja se od davnina koristila za ublažavanje simptoma ili liječenje brojnih bolesti, među kojima su reuma i astma. Tako je bilo do 1942., kada je njezina uporaba zabranjena "zbog štetnih učinaka". Ljekovita svojstva konoplje dokazana su dosad u više od 13 tisuća studija napravljenih diljem svijeta. Iznimni rezultati vidljivi su i kod bolesnika s karcinomom, ali zbog profita farmaceutske industrije ili nečijeg neznanja, objašnjava Huanito Luksetić, korištenje ove biljke kazneno je djelo u velikom dijelu svijeta. "Mi smo studija, mi smo živi dokaz", kaže, i dodaje da u Hrvatskoj kanabis kao lijek koriste tisuće ljudi. S druge strane, alkohol koristimo sasvim legalno, iako su mu dokazani iznimno štetni učinci.

Mladić je odlučio na sve moguće načine pokušati promijeniti sudbinu koju piše bolest. Većina pokušaja samo je dijelom i kratkotrajno ublažavala simptome. Huanito je oko godinu dana prakticirao i pčelinju akupunkturu: u svojoj je sobi imao košnicu i odradio pet tisuća uboda. Više nije imao dvostruku sliku, ali ostala je težina u nogama. Odustao je i od ovoga vida terapije. 

Potom je zbog pogoršanja stanja otišao u Niš u Srbiju na skup zahvat proširenja vena koje odvode krv iz mozga jer je to u Hrvatskoj, iako se obavlja svakodnevno, zabranjeno za osobe s multiplom sklerozom. Sredinom 2011. godine Huanito Luksetić čuo je za ljekovitost konopljina ulja. Nije čekao, nabavio je sjeme i na jesen probao terapiju. 

Rezultati su nakon samo dvadesetak dana bili nevjerojatni: problemi su se prvo ublažavali, a onda i nestajali, jedan po jedan. Sljedeće godine uzgojio je značajno veću količinu konoplje, napravio više ulja i dobio još bolji učinak - ne samo da mu noge nisu bile teške, već je, govori Huanito s ushićenjem, mogao trčati, vježbati i sve ono što godinama nije mogao...

Huanito je šest godina živio u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne znajući da je pušenje konoplje ondje praktički dio kulture, odbio je kada su ga ponudili. I nikada nije zapalio zbog zabave ili užitka.

Protiv Huanita Luksetića u tijeku je sudski postupak zbog uzgajanja i konzumiranja konoplje. Policajci su prema njemu tijekom uhićenja bili korektni, objasnio im je čemu mu stabljike služe, ali zakon je zakon i sljedeću je noć proveo u opatijskoj policijskoj postaji, potom i u riječkom zatvoru. Dosad je održano tek nekoliko saslušanja, a za nekoliko dana Huanito će sudskoj komisiji pokušati objasniti svoj slučaj i znanstvene činjenice o ljekovitosti konoplje, nadajući se najboljemu.

"Kad si zdrav, imaš milijardu želja. Kad si bolan, imaš samo jednu", rekao je Huanito u našem eteru. Svoju životnu priču obilježenu borbom protiv bolesti, ali i zakona koji mu onemogućuje liječenje ispričao je našem Mariju Lipovšeku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.