Hrvatski radio

Radio Rijeka

Humana MatuRIjada: riječki maturanti darivali krv

06.05.2016.

11:40

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu ovogodišnje MatuRIjade tijekom tri dana dvjestotinjak maturanata Primorsko-goranske županije darivalo je krv. Povećava se broj mladih darivatelja krvi što je humani čin i doslovce spašavanja ljudskih života.

Humanitarni karakter maturanata gotovo svih škola Primorsko-goranske županije samo je dio aktivnosti MatuRIjade ove godine, no kako je naglasila pročelnica za školstvo PGŽ Edita Stlin, iduće godine akcija će se proširiti i na Gorski kotar te otoke. 

Predsjednik Savjeta darivatelja Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto pozdravlja akciju jer se na taj način broj mladih darivatelja povećava što je humani čin, doslovce spašavanja ljudskih života.

Zatekli smo ih u darivanju krvi i dobroj klopi poslije toga, jer, kako je rekao dugogodišnji darivatelj, 65-godišnji Viktor, mladi su i potrebna im je snaga. Danas su na meniju imali pohanu piletinu, restani krumpir, kolač i sok. A ako i vi želite imati zdravu krv, naglašava Viktor, osnovni recept je: crno vino, cikla i puno povrća.

U ponedjeljak krv će darivati i maturanti Pomorske škole iz Bakra. Poslušajte što smo zabilježili danas družeći se s darivateljima krvi:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.