Hrvatski radio

Radio Rijeka

Humanitarna aukcija slika Zaklade Sveučilišta i Metisa večeras u Tarsi

01.12.2016.

09:08

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaklada Sveučilišta u Rijeci i tvrtka Metis već četvrtu godinu organiziraju humanitarnu aukciju slika. Dio novca prikupljenoga prodajom pedesetak slika ide riječkim ustanovama socijalne skrbi, a dio zadržava i Zaklada za svoj fond "Studenti za društvo znanja". Aukcija je večeras u 19 sati u Tarsi.

Realizator - veza studenata i poslodavaca
Na ovogodišnjem prvom 
Realizatoru, koji je organizirala studentica Ekonomskog fakulteta Aleksandra Ignatoski, sudjelovalo je osamdesetak riječkih studenata. U timovima su rješavali poslovne slučajeve koje su im predstavile tvrtke: Alarm automatika željela je čuti kako studenti vide njihov Pametan dom za svakogaVila Kapetanović ideju za promociju budućega privezišta hotela Navis na Preluku, a KBC Rijeka zapitao se koje bi usluge mogao ponuditi na tržištu. Do završnoga predstavljanja rješenja "doguralo" je tridesetak studenata u deset timova. Pobjednike još ne znamo, ali sigurno je da ovakvim projektima poslodavci studentima daju šansu da predstave što znaju i mogu, a zainteresirani su i za daljnju suradnju.

Iz godine u godinu javlja se sve više umjetnika koji prepoznaju vrijednost ove akcije, pa tako raste i broj korisnika novca prikupljenoga na humanitarnoj aukciji slika. Prošlih godina prikupljeno je više od 200 tisuća kuna, a ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci Iva Rinčić nada se da bi se ovogodišnjom aukcijom moglo prikupiti i više od 100 tisuća kuna. Što više, to bolje jer svima koji će ga dobiti, novac je itekako značajan.

Od prve aukcije, prije tri godine, Zaklada novac daje Centru za rehabilitaciju Rijeka. Dosad je utrošen za ljetos dovršeni projekt organiziranoga stanovanja, pri čemu je tridesetak korisnika smješteno u šest stanova. Ove godine prikuplja se za nabavku novih kreveta u domu, gdje boravi preostalih dvjestotinjak korisnika, kaže ravnateljica Centra Gordana Saršon.

Riječki Centar za rehabilitaciju Slava Raškaj, koji se bavi djecom s oštećenjima sluha i govora, korisnik je novca iz aukcije prvi put. Dio planiraju utrošiti za kupnju automobila nužnoga za obilazak škola u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, u kojima provode uključivanje svojih korisnika u redovitu nastavu. Drugi dio ide za stručno usavršavanje, objašnjava ravnateljica Ankica Sušić, jer i to je uvjet za dobar rad.

Polovicu novca koji se prikupi večerašnjom aukcijom zadržava Zaklada Sveučilišta u Rijeci i dijeli ga na dva dijela. Jedan ide u fond Studenti za društvo znanja, kojim je ostvaren nedavno završeni projekt Realizator - natjecanje studenata u rješavanju poslovnih slučajeva. Drugi dio dobit će novoosnovani Centar za biomodeliranje i inovacije u medicini Medicinskoga fakulteta u Rijeci za nabavku opreme za 3D printanje.

Na humanitarnoj aukciji slika Zaklade i Metisa prodavat će se pedesetak slika i fotografija različitih autora. Među njima su profesori s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, ali i niz pojedinaca te članovi Matice umirovljenika grada Rijeke. Slike su vrijedne od nekoliko stotina do više tisuća kuna, tako da za svakoga ima ponešto.

Svi su pozvani, aukcija je otvorenoga tipa i dobra zabava je zajamčena. Kome su slike možda preskupe, a želio bi sudjelovati, moći će kupiti barem tombolu i tako pomoći potrebitima u sustavu socijalne skrbi te razvoju društva znanja. Zaklada Sveučilišta u Rijeci i tvrtka Metis očekuju vas u konobi Tarsa večeras od 19 sati! Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.