Hrvatski radio

Radio Rijeka

Humanitarna maškarana subota: Korzo miriše na jotu i maneštru

02.03.2019.

10:47

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Boris Kanazir

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Posljednji je vikend Riječkog karnevala. Nedjelja je rezervirana za najluđu maškaranu zabavu - međunarodnu karnevalsku povorku, a subota protječe u znaku humanitarnih akcija. Na Korzu se kuhaju jota i maneštra, a navečer će na karnevalskom balu zaplesati diplomati i brojni drugi uzvanici.

Na večerašnjoj karnevalskoj zabavi u Exportu na Delti nastupaju Aurora i Mate Bulić. Koncert počinje u 20:30, a ulaznice će se na ulazu u Export naplaćivati 50 kuna.

Duž riječkog korza ove se subote šire mirisi maškarane hrane - već tradicionalno kuhaju se humanitarna jota i maneštra, na dvije lokacije. Maškaranu jotu i palentu kompiricu na Trgu Republike Hrvatske pripremaju Udruženje obrtnika Rijeka i udruga "Palentar". Oko 600 porcija jote i palente građanima prodaju od 11 do 13 sati po 10 kuna, a 5 kuna košta čaša vrbničke žlahtine. Sav prikupljeni novac, gotovo 16 tisuća kuna, namijenjen je liječenju desetogodišnjeg Maura Baraka, koji ima rijetku bolest neokoštavanja potkoljenice.

U kuhanju maškarane maneštre ispred gradske ure od 10 sati natječe se šest ekipa rotarijanaca iz Hrvatske i inozemstva. Organizator je Rotary klub "Opatija". Građani mogu besplatno dobiti porciju maneštre, a rotarijanci će svoje priloge donirati onima kojima je to najpotrebnije. 

Grad Rijeka, Rotary klub "Rijeka - Sveti Vid", Turistička zajednica grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja organiziraju Humanitarni karnevalski bal večeras u 21 sat u Guvernerovoj palači. Ove godine bal okuplja dvadesetak veleposlanika u Hrvatskoj te brojne druge uzvanike. Novcem od ulaznica kupit će se potrebna medicinska oprema Klinici za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka.

Od 21 sat humanitarna je zabava i u kafiću "Iskra" - karnevalska udruga "Čiket" organizira pidžama-party "Čep po čep - za kabinet". Na zabavu se ulazi donošenjem plastičnih čepova, koji će se donirati Društvu multiple skleroze Primorsko-goranske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.