Hrvatski radio

Radio Rijeka

HŽ: počelo projektiranje drugog kolosijeka pruge Škrljevo-Rijeka-Jurdani

15.12.2016.

12:53

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HŽ infrastruktura izvijestila je da je počelo projektiranje drugog kolosijeka pruge Škrljevo-Rijeka-Jurdani, o čemu je s konzorcijem hrvatskih tvrtki zaključen ugovor vrijedan 33,78 milijuna kuna, pri čemu se 85 posto sredstava sufinancira iz EU izvora.

HŽ Infrastruktura je, sa zajednicom ponuditelja koju čine Institut IGH i Granova, potpisala ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju drugog kolosijeka, modernizaciju i obnovu dionice pruge Škrljevo-Rijeka-Jurdani, duljine 27,5 km.

Ugovor je vrijedan 33,78 milijuna kuna, a zaključen je nakon provedenog međunarodnog natječaja. Projekt, čiji se završetak planira krajem 2019., sufinancira se s 85 posto sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe, kaže se u priopćenju.

"Europska unija prepoznala je potrebu otklanjanja postojećeg tzv. uskog grla na području riječkoga čvorišta, čime bi se omogućili daljnji razvoj postojećih kapaciteta Luke Rijeka te stvaranje učinkovitoga gradskog i prigradskog željezničkog prijevoza. Stoga je 2015. iz Instrumenta za povezivanje Europe HŽ Infrastrukturi za projekt bespovratno dodijelila 8,5 milijuna eura, što je 85 posto prihvatljivih troškova projekta koji iznose 10 milijuna eura. Preostali dio maksimalne vrijednosti projekta u iznosu od 1,5 milijuna eura sufinancirat će Republika Hrvatska", navodi HŽ Infrastruktura.

U sklopu tog projekta predviđena je priprema tehničke dokumentacije za rekonstrukciju šest kolodvora, izgradnju 13 novih i rekonstrukciju četiriju postojećih stajališta, izgradnju odnosno rekonstrukciju 13 nadvožnjaka i 18 podvožnjaka, šest pothodnika i osam nathodnika, triju tunela i 27 propusta te pet željezničko-cestovnih prijelaza i 15 pješačkih prijelaza.

Do kraja 2019. izradit će se i studija izvodljivosti, analiza troškova i koristi, studija utjecaja na okoliš, idejni projekt i glavni projekt, a rješavat će se i imovinsko-pravni odnosi. Ishođenjem svih potrebnih rješenja i dozvola stvorit će se podloga za apliciranje za sredstva iz europskih fondova za nastavak projekta, odnosno izvođenje radova, navodi se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.