Hrvatski radio

Radio Rijeka

HZJZ: Cijepljenje protiv gripe počet će 17. listopada; termin poželjno unaprijed dogovoriti telefonom

06.10.2022.

10:31

Autor: Hina

Gripa

Gripa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za ovu sezone gripe nabavljeno je 600 tisuća doza cjepiva, od kojih je 515 tisuća već stiglo u Hrvatsku te je u tijeku distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Radi se o četverovalentnom cjepivu protiv sezonske gripe koje će, kao i prethodnih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.


U HZJZ-u napominju da se svi stariji od 12 godina mogu istovremeno cijepiti protiv covida-19 i gripe.


Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, štićenike i djelatnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za zdravstvene radnike i trudnice.


Svi koji se žele cijepiti, a ulaze u skupinu s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija trebaju se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine ili pedijatrima. 


VAŽNO: Termin za cijepljenje poželjno je unaprijed dogovoriti telefonom radi izbjegavanja gužvi koje mogu pogodovati širenju covda-19 i drugih respiratornih infekcija.


Cijepljenje će biti moguće i u zavodima za javno zdravstvo ako netko nema izabranog liječnika, dok mogućnost cijepljenja na punktovima za cijepljenje protiv covida treba provjeriti u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.


Punkt za cijepljenje protiv covida koji vodi HZJZ, na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave, nudit će i cijepljenje protiv gripe.


Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje moći će se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. 


Također, Hrvatska ljekarnička komora obavijest će građane o mogućnostima cijepljenja protiv gripe u ljekarnama, s obzirom da je u nekima od njim prošlih sezona ono bilo moguće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.