Hrvatski radio

Radio Rijeka

HZJZ: Nove preporuke za starije osobe i kronične bolesnike

24.04.2020.

18:06

Autor: Hina

Foto: Sabine van Erp / Pixabay

Foto: Sabine van Erp / Pixabay

Foto: - / -

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se i nakon ublažavanja mjera zaštite od COVID-19, pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika, stoji u novim preporukama epidemiologa.

"Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost", stiče se u preporuci koju je u petak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku. U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Potrebno je često prati ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-ak sekundi ili ih protrljati sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

"Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline."

Važno je održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje. 

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Preporučuje se da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom. Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima preporučuje se da nastave s normalnim kućnim aktivnostima, ne zaborave na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti. "Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno, održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje", preporuke su HZJZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.