Hrvatski radio

Radio Rijeka

I fakulteti u štrajku: studenti i profesori podrška nenastavnom osoblju

24.10.2019.

10:30

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Štrajku prosvjetara danas se priključio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Štrajka se za poštene plaće za nenastavno osoblje te predavače i umjetničke suradnike. Na riječkom sveučilištu je od 2100 zaposlenih njih 750 nastavno osoblje, a ostali traže 6,11 posto veći koeficijent.

Sindikat traži ono isto što traže i sindikati prosvjete za svoje nenastavno osoblje - rast plaća, odnosno koeficijenata za 6,11 posto. Traži i korekcije za predavače na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama te za umjetničke suradnike.

Sve ostale, znanstveno-nastavno, nastavno i znanstveno osoblje poziva se u ovoj fazi u jednodnevni štrajk radi solidarnosti.

Dizanje osnovice za 6,12 posto, kolika je ponuda Vlade, nije ispunjenje ni prosvjetarskih niti zahtjeva NSZ-a. I jedni i drugi traže izravnanje među koeficijentima unutar svih javnih službi.

No samo su dva hrvatska sveučilišta putem svojih mrežnih stranica otvoreno pozvala zaposlenike da se odazovu na štrajk - Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Na riječkom sveučilištu je odaziv štrajku izuzetno velik, a nenastavno su osoblje podržali i studenti i profesori.

Poslušajte reportažno izvješće o današnjem štrajku na hrvatskim sveučilištima te što su na skupu u kampusu riječkog sveučilišta rekle sindikalistica Elvira Marinković Škomrlj i profesorice Diana Grgurić i Diana Stolac:

Štrajk sveučilišta, pripremila Neva Funčić

Škomrlj, Grgurić i Stolac; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.