Hrvatski radio

Radio Rijeka

Humanitarna akcija "I malo je puno": u tjedan dana prikupljeno više od polovice potrebnih sredstava

20.12.2021.

12:51

Autor: Tatjana Sandalj

Oleg i njegovi tanzanijski prijatelji

Oleg i njegovi tanzanijski prijatelji

Foto: Oleg Medica / -

Oleg Medica iz Matulja, volonter i svjetski putnik, pokrenuo je humanitarnu akciju „I malo je puno / Na kidogo ni mengi“ prikupljanja pomoći za prehranu i školovanje djece u Tanzaniji. U samo tjedan dana prikupljeno je više od polovice iznosa potrebnog da bi se za pedesetak djece omogućilo školovanje i hrana za cijelu godinu dana.


Obišao je sedamdesetak zemalja, od Palestine do Indije, od Kambidže do Irana, ali ništa nije na njemu ostavilo traga kao 90 dana volontiranja u Tanzaniji, govori Oleg Medica

Upoznao sam predivne ljude, vratio se bogatiji za novo iskustvo, ali i sa suznim očima. Vidjeti to siromaštvo, ali istovremeno osjetiti veliku ljubav i sreću, za nas u ovom dijelu svijeta gdje se sve mjeri materijalnim gotovo je nevjerojatno, neshvatljivo.

Oleg Medica

Pridružili su mu se sumještani Damir Frlan i Sani Hlanuda pa su zajedno obišli nacionalni park Ngoro Ngoro i posjetili katoličku misiju u sredini sela najpoznatijeg afričkog plemena, plemena Maasaia, koji još uvijek žive tradicionalnim životom kao pred tisuću godina.


Kuće su im napravljene od pruća, blata i kravljeg izmeta. Poljoprivredom se ne smiju baviti jer žive u dijelu nacionalnog parka. Stoka s kojom žive je mjerilo njihove vrijednosti. Piju pomiješanu kravlju krv i mlijeko.


Muškarci imaju jednu do dvije žene, a svaka živi u svojoj kolibi s po pet-šest djece, a po obitelji otprilike jedno dijete šalju u školu, jer ostala djeca moraju raditi. Osim toga, u školu mogu samo djeca koja žive u njenoj blizini, a takvih je jako malo, svjedoči ekipa iz Matulja.


Katolička misiji u selu Nainokanoka, u sklopu koje su i vrtić i škola s pedesetak djece pomaže koliko može, ali se zbog neimaštine djeca u zadnje vrijeme hrane samo rižom, bez soli i ulja.


Gosti iz Matulja skupili su nešto novaca i kupili im riže za nekoliko mjeseci, ali im se nedavno javio otac Denis Ziba koji se brine o školi i vrtiću, s informacijom da su opet ostali bez hrane i da je situacija doista kritična.

Važno je napomenuti, koliko god to zvuči nevjerojatno, da bi se s vrijednosti od otprilike 20 kuna jedno dijete moglo hraniti i školovati punih tjedan dana!

Oleg Medica

Cilj akcije koju je pokrenuo je skupiti vrijednost od šezdesetak tisuća kuna, čime bi se omogućila hrana i školovanje za 50 djece za punih godinu dana. Pomoći možete uplatom na broj računa Udruge NIT: HR 4024840081135142129.


Filmić o akciji pogledajte OVDJE, a Oleg Medica javio se i u program Radio Rijeke, a i gostovao je u programu kod Jose Krmpotića.


Poslušajte razgovore:

I malo je puno / Na kidogo ni mengi

Oleg Medica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.