Hrvatski radio

Radio Rijeka

I Osijek preuzima riječki program i udžbenik Građanskog odgoja

07.05.2018.

14:13

Autor: Lea Domijan Fišter

Žana Gardoš i Vojko Obersnel (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Žana Gardoš i Vojko Obersnel (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Sve je više osnovnih škola čiji osnivači žele uvesti Građanski odgoj i obrazovanje. Grad Osijek je deseti koji će od Rijeke preuzeti program i udžbenik za provedbu toga programa. Sporazum o suradnji potpisali su zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

S obzirom na poražavajuće rezultate istraživanja o mladima, koji sve više imaju ekstremne i diskriminatorske stavove, nezainteresirani su ili nemaju znanja i vještina za život u zajednici, prva se u Hrvatskoj pokrenula Rijeka. Prošle školske godine je, ne čekajući sustavno uvođenje u sve hrvatske škole, građanski odgoj uveden u riječke osnovne škole, a rezultati su već vidljivi,r ekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Osim Istarske i Primorsko-goranske županije, program i udžbenik za građanski odgoj preuzeli su gradovi Sisak, Rovinj, Poreč, Pula, Umag, Pazin, Opatija, a današnjim potpisom ugovora i Osijek. Zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš zahvalila je Rijeci na iskustvu, pomoći i udžbeniku te dodala da će se u Osijeku program provoditi pod nazivom Osijek to go u suradnji s osječkim udrugama i Volonterskim centrom te da će se od 20 osnovnih škola provoditi u 11, odnosno prvih pet u školskoj godini 2019./2020. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.