Hrvatski radio

Radio Rijeka

I šumski radnici trebaju specifična znanja!

25.05.2020.

14:08

Autor: Nenad Lučić

S jednog od europskih natjecanja mladih šumara (Foto: Ivica Galović / Pixsell)

S jednog od europskih natjecanja mladih šumara (Foto: Ivica Galović / Pixsell)

Foto: - / -

Kako je Gorski kotar najšumovitiji dio Hrvatske, a šumarstvo jedna od temeljnih gospodarskih grana, sve se glasnije upozorava da je ukidanje programa obrazovanja kadrova u šumarstvu prije 20 godina u delničkoj srednjoj školi bilo ishitreno. A procedura obnove obrazovnog programa nije jednostavna.

Potaknut podacima s tržišta rada, koji ukazuju kako u šumarstvu Gorskog kotara sve više nedostaje šumskih radnika i šumarskih tehničara, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević upozorava da sve više ljudi iz šumarstva odlazi u mirovinu i neće biti dovoljno radne snage koja bi trebala popuniti njihova radna mjesta.

Zbog toga povratak i obnova programa obrazovanja za zanimanja u šumarstvu postaje pitanje koje nema alternative, tvrdi Knežević.

Međutim, da bi se program obrazovanja šumarskih kadrova obnovio u njega bi, prema državnom pedagoškom standardu, trebalo upisati minimalno 20 učenika. Upozorio je na to tijekom rasprave o toj temi ravnatelj Željezničko-tehničke škole iz Moravica Borivoj Dokmanović. Dodao je i da se, kada se uvodi novi program, škola mora odreći jednog od postojećih programa.

To onda dovodi u pitanje posao obrazovnih djelatnika iz ukinutog smjera, a novi smjer znači i nove djelatnike, dodao je Dokmanović. 

Zbog specifičnosti brdsko-planinskih područja, pravilo prema kojem bi povratak šumarskog obrazovnog programa značio gašenje jednog od postojećih smjerova izobrazbe za gradonačelnika Kneževića nije prihvatljivo, pa je zaključio da kod svakog pravila postoji izuzetak: "Mikroregija Gorski kotar, gdje je šumarstvo jedna od temeljnih gospodarskih grana, zaslužuje primjenu tog izuzetka."

Naime, obnova šumarskih programa obrazovanja u Delnicama mnoge bi mlade trebala potaknuti da ne odlaze iz Gorskog kotara nakon školovanja. Poslušajte:

Ne/postojeće obrazovanje goranskih šumara, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.