Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:38 / 10.04.2022.

Autor: Tatjana Sandalj, Nenad Lučić

I u gorju i uz more: subota puna meteoroloških zanimljivosti

Snježni goranski travanj

Snježni goranski travanj

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

S vremenom sve kako je najavljeno. U subotu poslijepodne snijeg je zabijelio gorje, u Primorju je bilo tuče, a najjači udar bure bio je na Krčkom mostu oko 20 sati - 170 kilometara na sat. Temperatura u Rijeci pala je sedam stupnjeva, a u Gorskom kotaru i Lici ta je razlika bila i do 20°C.

Nedjelja je osvanula sunčana, a bura na većem dijelu područja već slabi, iako još ponešto ometa promet. Snijeg će se brzo otopiti jer će tijekom Velikoga tjedna temperature neprestano rasti, najavila je meteorologinja DHZ PMS Rijeka Danijela Vlašić


Nakon što je tijekom subotnjeg poslijepodneva i večeri snijeg zabijelio Gorski kotar te bio uzrok uvođenju prometnih zabrana i povremenim problemima, oborine su u noći prestale, pa se cestama toga područja u nedjelju vozi nesmetano i bez ograničenja kretanja za pojedine kategorije vozila. 


Prošla su tri tjedna od kalendarskog početka proljeća, no nedjeljni podaci s goranskih mjernih stanica podsjećaju na zimu. Na području naselja Crni Lug oko 7 sati je izmjereno 14, u Delnicama 15, a Begovom Razdolju 20 centimetara snijega. 


Nakon iznadprosječno visokih temperatura krajem ožujka i ovaj je travanjski vikend u Gorskom kotaru dijelom bio hladan i snježan, no do kraja nedjelje očekuje se većinom sunčano vrijeme uz malu mogućnost vrlo slabih oborina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.