Hrvatski radio

Radio Rijeka

I Uljanik Strojogradnja Diesel ide u stečaj

09.05.2019.

14:56

Autor: Hina

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Uljanik Strojogradnja Diesel ide u stečaj, odlučeno je danas na ročištu na radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, održanom na Trgovačkom sudu u Pazinu. To je druga tvrtka iz sastava Uljanik grupe za koju je danas održano ročište i za koju je otvoren stečaj.

Ranije je stečaj otvoren i za Uljanik TESUSutkinja Tijana Licul istaknula je na ročištu kako je zakon jasan te postoje stečajni razlozi - nemogućnost plaćanja, nemogućnost isplate plaća, račun u blokadi više od 120 dana te prezaduženost. 

I privremena je stečajana upraviteljica Uljanik Strojogradnje Diesel Ana Glavan Dukić u svom je izvješću krajem travnja utvrdila postojanje oba stečajna razloga - nesposobnog za plaćanje i prezaduženost.

Direktor Uljanik Strojogradnje i član Uprave Uljanika d.d. Milko Mihovilović rekao je kako je odluka o otvaranju stečaja očekivana, iako su radnici bili podijeljeni - radnici tvrtke u Puli su očekivali i priželjkivali stečaj, dok oni u Rijeci nisu.  Naime, Uljanik Strojogradnja posluje na dvije lokacije i ima ukupno 230 radnika, od čega njih 130 u Puli, a 100 u Rijeci.

Radnici tvrtke iz Rijeke su bili za odgodu stečaja dok se ne donose odluka o sudbini samih brodogradilišta, prvenstveno 3. maja, odnosno dok se ne zaprimi izvješće predstavnika kineskih brodogradilišta koji su nedavno bili i u Uljaniku i 3. maju.

Po riječima Mihovilovića, na jučerašnji je dan blokada računa Uljanik Strojogradnje iznosila 62 milijuna kuna.
Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik Strojogradnjom Diesel podnijela je 14. ožujka Financijska agencija (Fina), a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekidnom razdoblju od 120 dana, tada u iznosu od 27,1 milijun kuna. Poslušajte prilog:

Još dva su pala, pripremio Elvis Mileta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.