Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iako je njen ugriz opasan, "Murinu" treba pogledati

09.09.2021.

14:05

Autor: Blanka Uzelac

Isječak iz filma Murina (Foto: Art-kino)

Isječak iz filma Murina (Foto: Art-kino)

Foto: - / -

Filmom "Murina" redateljice Antoanete Alamat Kusijanović riječko Art-kino otvorilo je u utorak novu filmsku sezonu. "Murina" je na festivalu u Cannesu nagrađena Zlatnom kamerom kao najbolji debitantski film. U nastavku pročitajte osvrt Blanke Uzelac:

Murina je riba dugog jeguljastog tijela, obitava u vodama istočnog Jadrana i istočnog Mediterana, a njezin ugriz može biti opasan za ljude.

U prenesenom značenju murina je Julija. Glavna protagonistkinja filma, tinejdžerica koja sa svojim roditeljima izolirano živi na jednom hrvatskom otoku u kornatskom arhipelagu. Kao i većina mladih pokazuje otpor prema roditeljima, posebice ocu koji se despotski odnosi prema njoj i njenoj majci.

I kao što murina ima sklisko i jeguljasto tijelo, tako i Julija nastoji izmigoljiti iz ustajalog i asocijalnog života na malom otoku, maštajući o upisu na Harvard. Jedini izlaz vidi u Javieru, očevom prijatelju koji u Hrvatsku dolazi prvenstveno kako bi ponovo vidio svoju bivšu i neprežaljenu ljubav… Julijinu majku.

Iskusni, filmskoj publici dobro poznati holivudski glumac Cliff Curtis (Doctor Sleep, Collateral damage, Training day, Die hard), dobro je došao hrvatskome filmu i sjajno se glumački uklopio u ekipu Filipović-Lučev-Ćurčić. Mlada Gracija Filipović (Julija), dominirala je filmom u kupaćim kostimima, što na kopnu što u moru, pokazujući bolju glumačku kvalitetu mimikom i pokretima nego govorom (osjetno izgovarajući rečenice dubrovačkim narječjem).

Scenaristi u nekoliko navrata koriste "teasing" jer gledatelje navode da naredne scene zamišljaju sasvim drugačije, a ono što je u filmu besprijekorno jesu fotografija (Helene Louvart) i montaža (Vlado Gojun). Treba, jasno, odati priznanje redateljici Kusijanović koja je na festivalu u Cannesu postigla veliki uspjeh i hrvatskoj kinematografiji priuštila prestižnu nagradu.

Film "Murina" sjajno je prošao na festivalu u Cannesu, osvojivši nagradu Camera d'or (Zlatnu kameru) za najbolji debitantski dugometražni film u svim programima ovogodišnjeg canneskog festivala. Film je inače svojevrsni nastavak kratkometražnog filma "U plavetnilo" redateljice Antoanete Alamat Kusijanović, rođene Dubrovčanke, koja nagradu u Cannesu nije mogla primiti jer je rodila dan prije proglašenja nagrada.

Još jedna zanimljivost vezana za film Murina jest ta što je jedan od izvršnih producenata filma - poznati holivudski redatelj Martin Scorsese.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.