Hrvatski radio

Radio Rijeka

Identitet rapskoga pacijenta kišnoga čovjeka otkriven nakon 36 godina

01.10.2016.

09:33

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policija je nakon gotovo četiri desetljeća utvrdila identitet nepoznatoga pacijenta Psihijatrijske bolnice Rab nazvanoga Perica Matas koji se još od kolovoza 1980. vodio kao nestala osoba. Riječ je o Saidu Kešiću iz Bosne i Hercegovine.

Prikupljenim podacima policija je došla do saznanja da bi dvije žene u dobi od 61 i 58 godina te 56–godišnji muškarac mogli biti u rodbinskom odnosu s nepoznatim pacijentom koji već godinama živi u rapskoj Psihijatrijskoj bolnici.

Slijedom izjava njih troje, njihov brat Said Kešić, rođen 1965., nestao je u kolovozu 1980. na području Bosne i Hercegovine te se od tada vodi kao nestala osoba. Daljnje provjere provest će se u suradnji s policijom u Bosni i Hercegovini, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Iako je policija i ranije tražila nestalu osobu i utvrđivala identitet nepoznatoga muškarca, do korisnih informacija došla je tek nakon medijskih objava i istupanja člana obitelji u medije.

Muškarac bez identiteta, kojega su mediji nazvali kišnim čovjekom, prema pisanju 24 sata, još je 9. rujna 1980. iz splitske bolnice doveden na Rab, nakon što je pronađen bez dokumenata kako luta na području Drniša. U psihijatrsijsku bolnicu smješten je jer je s njim, zbog njegovoga duševnog stanja, bilo teško uspostaviti kontakt.

U bolnicu je zaprimljen kao nepoznata osoba, a u dokumentima mu je kasnije uneseno ime Perica Matas. Mediji su upozoravali da je još prije dvadeset godina tadašnje Ministarstvo rada i socijalne skrbi upućivalo na nadležnost drniškoga Centra za socijalnu skrb da regulira njegov status, ali da je taj centar odbijao to provesti pravdajući se uništenom dokumentacijom i nepostojanjem identiteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.