Hrvatski radio

Radio Rijeka

Idila u Filozićima na Cresu: obitelj Zlatkov Rijeku zamijenila Tramuntanom

20.02.2019.

10:44

Autor: Vladimir Jurić

Igor Zlatkov (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Igor Zlatkov (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na Tramuntani na otoku Cresu, u selo Filozići se dolazi cestom koja vodi od trajektnog pristaništa Porozine prema gradu Cresu. U mir šume, u selo koje nije izumrlo iako su svi autohtoni stanovnici odselili ili otišli trbuhom za kruhom, prije petnaestak godina iz Rijeke se doselila obitelj Zlatkov.

Nakon godina provedenih kao glazbenik i rada u HNK Ivana pl. Zajca, Igor Zlatkov je sa suprugom i dvoje djece došao u ovaj prirodni raj. Tijekom godina obitelj se počela baviti turizmom, a Igor i obradom drva, metala, kamena, praktički svega što mu je došlo pod ruku.

Naš domaćin organizirao je i likovne i kiparske radionice, pa se tako, prilazeći selu, uz cestu može vidjeti više skulptura Macmalića, dobroga šumskog duha s Tramuntane. Obitelj Zlatkov proizvodi svoje vino, pancetu, pršute, a sve se to može kušati u konobi, uz pucketanje vatre, na njihovom obiteljskom gospodarstvu, gdje sve zrači domaćim štihom.

Posebna su priča radovi od drveta koje Igor izrađuje za upotrebu u ugostiteljstvu. No, najprije treba poslušati razgovor koji se nalazi ispod ovoga teksta, a onda i osobno poći u Filoziće...

U Filozićima, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.