Hrvatski radio

Radio Rijeka

IDS, PGS i Lista za Rijeku zajedno na izborima

13.10.2015.

21:11

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najveće regionalne stranke Rijeke, Kvarnera i Istre nakon 20 godina izlaze zajedno na izbore. Lista za Rijeku izići će na parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici u koaliciji s IDS-om i PGS-om, odlučeno je jednoglasno danas na sjednici Savjeta Liste za Rijeku.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić rekao je kako stranka od osnutka zagovara decentralizaciju i regionalizaciju kojom bi se odlučivanje i sredstva spustilo na razinu što bližu građanima", rekao je Švorinić. "Uvjereni smo da je to put koji može omogućiti bolji životni standard stanovnika Rijeke, Kvarnera i Istre. Decentralizacija može i treba postati novi zamašnjak gospodarstva u našim dvjema regijama, koje jedine više uplaćuju u državni proračun nego što iz njega dobivaju", istaknuo je Švorinić.

Potpredsjednica stranke Tamara Moranjak istaknula je da je Hrvatska, osim Grčke, danas najcentraliziranija zemlja Europske unije. "Unatoč tome, Vlada je u aktualnom mandatu, umjesto procesa decentralizacije, zemlju dodatno centralizirala. Upravo je ovaj regionalni savez jamstvo da napokon kreće preokret trendova i da ćemo se izboriti za pravo na svoj novac, identitet i samostalno odlučivanje gradskim i regionalnim razvojnim potencijalima", izjavila je Moranjak. S koalicijskim partnerima dogovoreno je da će kandidat Liste za Rijeku biti na šestome mjestu na listi, a stranačko predsjedništvo odlučit će tko će on biti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.