Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ikarski barkajoli nude: vino pod morem, zabavu uz more

02.08.2016.

14:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Vino i vruja" je nova manifestacije nastala na inicijativu Udruge Ikarski barkajoli u suradnji s opatijskom Turističkom zajednicom te vrhunskim hrvatskim vinarima. Vino potopljeno prošle godine treba izvaditi, a nove boce će pod more.

Cilj manifestacije "Vino i vruja", koja će se održati u petak 5. i u subotu 6. kolovoza, je povezati pomorsku tradiciju Ike i vrhunska hrvatska vina kroz njihovo potapanje u prirodni kraški fenomen - ikarske vruje. 

U petak 5. kolovoza od 14 sati ronioci JVP i DVD Opatija će u posebnim žičanim kavezima spustiti dvije tisuće butelja vrhunskih hrvatskih vina: Prelac, Iločki podrumi, Petrač, Kabola, Andrija i Vinarija Miklaužić. Tvrtka 3t cable, omogućit će prijenos uživo iz podmorja, a potapanje vina moći će se pratiti na Portalu WEBCO i putem ekrana na obali. 

Prošle godine u ikarske vruje spušteno 360 butelja vina Prelac, vinara iz Momjana. Nakon što su punih godinu dana odležala u savršenim uvjetima, vina će u 19 sati biti izvučena iz morskih dubina, a onda slijedi degustacija. Kulinarska akademija Kul In iz Siska ponuditi će kulinarske delicije. U 18:30 bit će otvorena izložba fotografija "Kvarner va slike" u organizaciji Fotokluba Color iz Rijeke i Mjesnog odbora Ika. 

U subotu 6. kolovoza od 17 sati okupit će se ljubitelji tradicijskih barki, a regata "Ive Sipa" startat će u 19 sati.

Kako su došli na ideju o manifestaciji "Vino i vruja" te više o programu govori predsjednik Udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.