Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ilovik bio odsječen od svijeta, "Porat" ipak potpisao ugovor

22.11.2021.

15:03

Autor: Neva Funčić

Uvala Mrtvaška: mala uvala za velike probleme (Foto: Gordana Pavoković)

Uvala Mrtvaška: mala uvala za velike probleme (Foto: Gordana Pavoković)

Foto: - / -

Zbog prekida brodske veze s Malim Lošinjem, Ilovik je u ponedjeljak bio odsječen od svijeta, upozorio je otočki Mjesni odbor. Uskoro se očekuje normalizacija linije, jer je tijekom popodneva predstavnik brodara, tvrtke "Porat" iz Ilovika, potpisao ugovor s PGŽ i Gradom Malim Lošinjem.

Zbog prekida brodske veze s Malim Lošinjem Ilovik je u ponedjeljak bio odsječen od svijeta. Prema riječima predsjednice vijeća Mjesnog odbora Ilovik Jadranke Capan Matas, brodar se na taj potez odlučio jer mu nije isplaćena ni kuna nakon što je na novoj liniji preplovio 2500 milja u dva mjeseca. Tumači i da još nije potpisan ugovor o financiranju s gradom Malim Lošinjem i Primorsko-goranskom županijom.

Županijska pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević potvrdila je tu informaciju, no kaže da upravo brodar nije potpisao ugovor. "Još 6. listopada ove godine gradonačelnica Malog Lošinja i župan PGŽ su sa brodarom Porat Ilovik potpisali sporazum za financiranje dodatnih milja, u iznosu od 148 tisuća kuna mjesečno plus PDV", rekla je Milošević te dodala da iz njima nepoznatih razloga predstavnik brodara još nije potpisao taj sporazum.

Kad se ugovor potpiše i ispostave računi, mi smo spremni to platiti, rekla je Milošević.

Nakon objave ove informacije, brodar je u poslijepodnevnim satima ugovor potpisao, a isplata će uslijediti sutra ujutro, doznajemo iz županije.

Na Iloviku i u luci Mrtvaška odvijala se prava drama: nakon što nije isplovio brod, srednjoškolce i zaposlene su barkama vozili u Mrvašku, gdje im je pauk premještao automobile zbog postavljanja ograde oko gradilišta nove luke.

Capan Matas kaže kako su Ilovčani u petak dobili obavijest da su dužni premjestiti automobile iz zone gradilišta, no da su se danas odlučili na prosvjed i tijelima branili mulić. "Ništa nam drugo ne preostaje, to nam je jedina veza sa svijetom. I jutros kad nije bilo broda smo djecu preko Mrtvaške prevezli u školu. Mjesecima tumačimo kako nam je važno zadržati vezu preko Mrtvaške i dok traju radovi, barem za učenike i hitne slučajeve", kaže Capan Matas.

O slučaju se oglasio i ministar Oleg Butković koji očekuje nastavak 81 milijun kuna vrijednog projekta dogradnje luke Mrtvaška i smiruje tenzije. Rekao je da pristajanje u luku Mrtvaška u hitnim slučajevima ne bi trebalo biti upitno te dodao da je Ministarstvo mora, prometa i veza u slučaju potrebe spremno sufinancirati dodatne troškove prijevoza na otok.

Poslušajte izvješće:

Ilovik je bio odsječen, a sada?; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.