Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ima li na Lošinju onečišćenja mora?

25.08.2022.

10:30

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Mali Lošinj

Mali Lošinj

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Redakcija Radio Rijeke jučer je zaprimila pozive zabrinutih mještana Malog Lošinja o onečišćenju, točnije fekalijama i pjeni, svakog jutra na predjelu Sv. Martin. 

Od kud dolazi pjena i fekalije u moru ispred Sv. Martina na Lošinju, pitali su se jučer kupači na toj plaži. Njihov upit proslijedili smo Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, te su po hitnom postupku, uz redovne uzorke, prikupljeni i dodatni. 


Prema prvim ispitivanjima, onima na Escherichiu coli nema naznaka onečišćenju, no još preostaje vidjeti hoće li dodatno prikupljeni uzorci pokazati nešto drugo. Ti rezultati trebali bi biti poznati sutra. 


U međuvremenu, mikrobiologinja i koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju mora NZZJZ Primorsko goranske županije, Darija Vukić Lušić apelira na građane ukoliko doista primijete onečišćenje da se obrate njihovim lokalnim ispostavama diljem županije ili komunalnim redarima. 


Također, online je dostupna cijela nacionalna baza podataka uzorkovanja i kakvoće mora  


Poslušajte što nam je rekla:Mikrobiologinja Darija Vukić Lušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.