Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ima li vaš budući prvašić zubara? Sad će dobiti "Zubnu putovnicu"

01.03.2017.

19:52

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zubna putovnica" naziv je pilot projekta kojem je cilj unaprijediti oralno zdravlje djece prije upisa u prvi razred osnovne škole, na jedinstveni način prikazati sve podatke o stanju zubiju te omogućiti da svaki učenik ima kontinuiranu skrb doktora dentalne medicine.

U pilot projekt bit će uključeni učenici koji ove godine upisuju prvi razred osnovne škole u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, rečeno je na predstavljanju projekta u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

I dosad se prilikom sistematskih pregleda za upis u školu trebala donijeti potvrda doktora dentalne medicine o obavljenom pregledu zubiju, no kako su sadržaj i oblici tih potvrda bili različiti, sada je izrađen jedinstveni obrazac dentalnog statusa, nazvan "Zubna putovnica". Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako će tim jedinstvenim obrascem biti tijekom ove godine obuhvaćeno 20.000 djece.

"Zubnu putovnicu" neki su već dobili: U želji da se projektom obuhvati još jedna generacija učenika, osim onih koji će pohađati prvi razred osnovne škole, početkom školske 2016./2017. godine projekt se počeo provoditi i kod učenika šestih razreda u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Kod poziva na cijepljenje protiv hepatitisa B od školskog liječnika učenici su dobili i obrazac "Zubna putovnica".

"Očekujemo da taj pregled za upis u prvi razred bude trenutak kada dijete izabire svog doktora dentalne medicine ako ga do tada nije imalo, a mnoga djeca ga nemaju, već prilikom upisa u prvi razred prvi puta odlaze na pregled zubiju. Očekujemo i da to ne bude samo jedan pregled, već početak kontinuirane skrbi doktora dentalne medicine o tom učeniku", kazala je.

Kako je Hrvatska među zemljama s najvećim brojem karijesa u djece, tako je cilj da se kroz redovite preglede karijes otkrije što ranije, da bi bio što prije saniran, a to je i prilika da djeca saznaju kako održavati higijenu zubi, rekla je Pavić Šimetin. 

Stručnjaci ističu kako je upis u osnovnu školu u visokom postotku razlog prvog dolaska djeteta na pregled doktoru dentalne medicine te da će putem Zubne putovnice taj pregled postati prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda radi stjecanja navike redovitih posjeta zubaru.

Rezultati tih aktivnosti poslužit će za rješavanje problema koji se javljaju u ostvarivanju prava djece na dentalnu zdravstvenu zaštitu i evaluaciji aktivnosti za unapređenje oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti te bolju organizaciju zdravstvene zaštite u sklopu školske i dentalne medicine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.