Hrvatski radio

Radio Rijeka

Imaju li skijaški skokovi u Delnicama budućnost ili odlaze u povijest?

10.12.2019.

10:07

Autor: Nenad Lučić

Skijaške skakaonice u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Skijaške skakaonice u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Delnice jedine u Hrvatskoj imaju skijaške skakaonice, no u tom je gradu posljednje skakačko natjecanje održano prije 13 godina, a na lani izgrađenim plastičnim skakaonicama od 8 i 15 metara, gdje bi trebali stasati budući talenti, dosad nije izveden nijedan skok.

Na posljednjem delničkom natjecanju u skijaškim skokovima 2006. godine nastupili su slovenski skakači, no tada pokrenuta inicijativa o obnovi tradicije toga sporta na goranskom području, unatoč zanimanju djece, nije dala očekivani rezultat. Hoće li biti drugačije, nakon što su, uz potporu Primorsko-goranske županije, lani u Delnicama izgrađene dvije skakaonice za početnike, od 8 i 15 metara?

Tome se nada direktor Goranskoga sportskog centra Alen Udovič koji od županijskoga Skijaškog saveza očekuje razvojni program. Po njemu, osim postojećih potencijala u Delnicama, zacijelo postoje europski fondovi i mogući oblici suradnje s drugim državama, poput Slovenije, koji bi omogućili da se uz nevelika ulaganja krene naprijed.

Nekoliko razloga za optimizam navodi i tajnik Skijaškog saveza Primorsko-goranske županije Darko Štimac, ističući da je dosad nabavljeno dvadesetak kompleta skakačke opreme za djecu, a obavljeni su, kaže, i razgovori sa slovenskim stručnjakom Matejem Likarom koji je voljan raditi u Hrvatskoj.

Osim njegovog angažmana, za dvoje bi se domaćih trenera u Sloveniji organizirala dodatna edukacija. Međutim, upravo u toj kadrovskoj križaljci leži najveća zapreka realizaciji razvojnih planova. Slovenskog bi stručnjaka, kaže Štimac, trebalo zaposliti u Hrvatskoj, a klubovi i županijski savez taj i druge, posebno financijske probleme, neće moći riješiti bez pomoći sa strane (Županija, Goranski sportski centar, Hrvatske šume…).

Tek kada se otklone dvojbe oko angažmana i ekipiranja kadrova, moći će se reći isplati li se i dalje ulagati u budućnost skijaških skokova ili će taj atraktivni sport ostati tek dovršeni i neponovljivi dio sportske povijesti Delnica. Javlja Nenad Lučić:

Obnova skijaskih skokova, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.