Hrvatski radio

Radio Rijeka

Imaju li volonteri Crvenog križa oznake kao na slici?

27.03.2020.

13:55

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Volonteri Crvenog križa nose vidljive oznake, baš kao Marin i Frane koji volontiraju u CK Opatija (Foto: CK Opatija)

Volonteri Crvenog križa nose vidljive oznake, baš kao Marin i Frane koji volontiraju u CK Opatija (Foto: CK Opatija)

Foto: - / -

Hrvatski Crveni križ upozorio je građane, osobito stare, nemoćne, bolesne i one u samoizolaciji, da su se pojavili ljudi koji se predstavljaju kao volonteri Crvenoga križa i traže novčanu naknadu za dostavu hrane i lijekova. U PGŽ nisu prijavljeni takvi slučajevi.

Na konferenciji za novinare Stožera Primorsko-goranske županije iz policije su nas obavijestili da prijava o takvim pojavama na području PU PGŽ nije bilo, ali ako se slučajno dogodi da se netko predstavi kao volonter Crvenog križa i od vas zatraži novac, odmah zovite policiju.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera u petak da svakoga dana u Hrvatskoj oko 2.000 volontera i 638 zaposlenika Crvenog križa pomažu najugroženijim sugrađanima.

"Pokretani su čovjekoljubljem, a ne novcem! Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac da bi vam donijeli namirnice ili lijekove i molim sve one koji su bili suočeni s time da to istoga trena prijave policiji" pozvao je Markt. Volonteri i djelatnici Crvenog križa skrbe za sve za koje su to činili i ranije te za dodatnih 10 tisuća obitelji.

Markt je upozorio da volonteri ipak nisu kurirska služba i zamolio: "Zovite ih samo ako drugačije ne možete."

Mladi volonteri Marin Kudrić i Frane Rački s Kantride prijavili su se u opatijski Crveni križ kako bi pomogli u ovoj teškoj situaciji izazvanoj zarazom koronavirusa. "Željeli smo na neki način pomoći onima kojima je pomoć potrebna pa smo se prijavili u Crveni križ. Nosimo starijim građanima, koji po preporuci ne smiju izlaziti namirnice koje smo im kupili u trgovini, a oni su vrlo zadovoljni i zahvalni. Lijepo je pomoći, jako nam je drago da smo uključili u aktivnosti Crvenog križa", istaknuli su Marin i Frane.

"Volonteri Crvenoga križa nose vidljive oznake crvenoga križa, najavljuju svoj dolazak i ispunjavaju obrazac s potrebnim podacima, a uz sve to strogo se pridržavaju svih mjera sigurnosti s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, ističe Crveni križ u priopćenju.

U HCK smatraju kako je tužno što ima onih koji zloupotrebljavaju ovu ionako tešku situaciju i apeliraju na sve da je sada vrijeme za pokazivanje ljudskosti i međusobne podrške. Stoga je besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren za sve one koji ne mogu sami po hranu i lijekove te nemaju nikoga od obitelji i prijatelja da im to učine.

Poslušajte izjavu Roberta Markta:

Markt: Volonteri skrbe o dodatnih 10 tisuća obitelji, priprema HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.