Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ime koje je postalo glagol: Google danas slavi 20. rođendan

24.09.2018.

10:47

Autor: HINA

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Google slavi 20. rođendan u ponedjeljak obilježavajući dva desetljeća u kojima je razvio tražilice tako utkane u svakodnevni život da je njegovo ime postalo glagol. Tvrtka planira proslaviti rođendan u San Franciscu ceremonijom posvećenom budućnosti intrnetskog pretraživanja.

Kako je sve počelo?

Larry Page i Sergey Brin bili su studenti Sveučilišta Stanford, nedaleko od Silicijske doline, kada su počeli raditi na stvaranju pretraživača koji će biti drugačiji od svih dotadašnjih.

Dvojac je razvio softver koji je uzeo u obzir čimbenike kao što su odnosi između internetskih stranica kako bi im to pomoglo utvrditi njihovo rangiranje u rezultatima pretrage. Dotadašnja tehnika pretraživača temeljila se samo na zbrajanju ključnih riječi.

Google je pokrenut u rujnu 1998. u garaži unajmljenoj u gradu Menlo Park u sjevernoj Kaliforniji. Naziv je dobio od izvedenice riječi "Googol" koja označava broj deset na stotu potenciju.

Googleov rani kodeks ponašanja sadržavao je sada već legendarni moto "Nemoj biti zao". Osnivači su željeli da svjetske informacije budu dostupne svima.

Google je navodno neko vrijeme bio na kompjutorskim serverima na Stanfordu, gdje je testirana verzija tražilice.
Legenda koja kola Silicijskom dolinom kaže da su Brin i Page ponudili tvrtku na prodaju za otprilike milijun dolara, ali kupce nisu našli.

U kolovozu 2004. izašao je na burzu s cijenom dionice od 85 dolara. Danas se njima trguje po više od 1000 dolara po dionici.

Što danas nudi Google?

Google sada nudi niz usluga, među kojima Maps, Gmail, internetski preglednik Chrome i operativni sustav Android za mobilne uređaje koji je besplatan za proizvođače pametnih telefona ili tableta. Također proizvodi vlastite pametne telefone Pixel i ima društvenu mrežu Google+ koja konkurira Facebooku. Google je 2006. kupio You Tube za tada astronomskih 1,65 milijardi dolara, ali se to pokazalo mudrim potezom budući da se zabava preselila na internet. Google je sada također važan igrač u području umjetne inteligencije gdje se natječe s Amazonom, Appleom i Microsoftom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.