Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ina Dini ne vraća novac za neisporučeno gorivo

06.05.2013.

17:55

Autor: Olga Mandić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dina Petrokemija unaprijed je platila Ini 1,5 milijuna kuna za lož-ulje potrebno za pokretanje proizvodnje u rujnu prošle godine. Ina je isporučila dio goriva, a odbija vratiti iznos od 936 tisuća kuna za neisporučenu robu, pravdajući to kompenzacijama za dugove Dine iz prethodnog razdoblja, priopćili su iz Sindikata radnika Dine.

Radnici već osam mjeseci nisu primili plaće, a tim novcem bi se ublažio njihov težak materijalni položaj, tim više što je isplaćen iz svote od 5 milijuna eura uplaćene za pokretanje proizvodnje i isplatu plaća.

Podsjećam Vas da su tražena sredstva spletom okolnosti sada u Vašoj riznici, a da su Odlukom Vlade RH bila namijenjena isključivo za zaostale plaće radnika. Molimo Vas da uvažite izuzetnu tešku egzistencijalnu situaciju radnika koji već osam mjeseci nisu dobili plaću, a povrat avansnih sredstava sa Vaše strane im je trenutno jedina nada da bi u skorije vrijeme mogli doći do bilo kakvih primanja, piše u pismu Sindikata radnika Dine upućenom Ini.

Iz Ine su odgovorili da razumiju njihove razloge, ali da je naplata dugovanja neizvjesna. Suosjećamo s teškom financijskom situacijom Vas i Vaših kolega, ali smo istovremeno dužni štititi poslovne interese naše kompanije, kao i interes svih naših zaposlenika. Svaki drugačiji postupak bio bi neodgovoran upravo prema njima, budući da iznos dugovanja DINA-Petrokemije d.d. prema Ini značajno premašuje iznos neiskorištenog dijela uplaćenih sredstava za koja tražite povrat, a pri tome  je i dalje neizvjesno da li će i u kojem trenutku INA moći naplatiti svoja potraživanja, stoji u odgovoru Ine.

Zbog niza nezakonitosti, sindikat je najavio pokretanje sudskog postupka protiv Ine.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.