Hrvatski radio

Radio Rijeka

INA: priprema druge faze modernizacije na Urinju

10.11.2016.

14:45

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U INA Rafineriji nafte Rijeka u Urinju s predstavnicima španjolske tvrtke Tecnicas Reunidas potpisan je ugovor o izradi dizajna Pogona za obradu teških ostataka. Izgradnja pogona omogućit će rafineriji povećanje proizvodnje s 2,5 na 4,5 milijuna tona naftnih prerađevina, najavljuju u INA-i.

Tom su prigodom pogone INA-e razgledali ministar Slaven Dobrović, primorsko-goranski dožupan Marko Boras Mandić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i načelnica Kostrene Mirela Marunić. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović pozdravlja investiciju za koju kaže da je važan korak za opstojnost i konkurentnost rafinerije, te dodaje kako se nada da će za godinu dana biti organiziran sličan događaj u povodu početka gradnje postrojenja.

Prema ugovoru vrijednom oko 200 milijuna kuna španjolska će tvrtka Tecnicas Reunidas za godinu dana izraditi detaljni projekt. Planirana vrijednost koking postrojenja je oko 3 milijarde kuna i najveća je investicija INA-e u Hrvatskoj, ističe predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldott. "To je vrlo veliki projekt, znači da moramo biti sigurni, ne samo mi nego i naši dioničari, da je isplativ i da je okruženje dobro. Porez je dio toga. Generalno, tražimo dobro okruženje za investicije te veličine", rekao je Aldott.

Modernizacijom se planira smanjiti emisija sumpornih i dušičnih oksida i povećati udio "bijelih proizvoda", benzina i plinskih ulja. Od teških ostataka godišnje bi se proizvelo do 200 tisuća tona koksa, te eliminirala proizvodnja loživog ulja. "Očekujemo da će do 2020. godine biti završeno. Realizacija traje 3-4 godine, a faza planiranja još godinu dana od danas," rekao je Aldott.

Uz gradnju koking postrojenja, u riječkoj rafineriji je najavljena i obnova postojećih postrojenja, te izgradnja trafostanice i dalekovoda, kao i nove luke i zatvorenog skladišta za koks.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.