Hrvatski radio

Radio Rijeka

Incident u Kostreni: kroz probušenu drenažnu cijev curilo lož ulje

20.05.2016.

13:05

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istraga provedena nakon izlijevanja ugljikovodika iz Rafinerije nafte Rijeka u more kod Kostrene, 12. svibnja, pokazala je da se radilo o lož ulju koje je u more isprano iz sustava oborinske kanalizacije, priopćili su iz Ine.

U Kostreni na predjelu Dražina Potkvarovo - Klančić i dalje prema lučici Podurinj tog je dana došlo do onečišćenja mora i obale, nakon što je u Rafineriji nafte Rijeka došlo do propuštanja ugljikovodika izvan rafinerijske zaštitne brane. 

Iz Ine navode da je lož ulje u sustav oborinske kanalizacije dospjelo u sklopu priprema za pokretanje rafinerije nakon remonta početkom ožujka kada je prilikom pokretanja lož uljne stanice došlo do propuštanja lož ulja iz cjevovoda zauljene kanalizacije u sustav oborinske kanalizacije. Uzrok tog propuštanja bila je probušena drenažna cijev zauljene kanalizacije koja se pri remontu koristi prilikom pokretanja lož uljne stanice. Drenažna cijev je stavljena izvan upotrebe do sanacije.

Jake oborine tijekom jutarnjih sati 12. svibnja uzrokovale su pojačani protok oborinske vode koja je zatim isprala zaostalo lož ulje iz sustava oborinske kanalizacije u more. Procjena je da je tom prilikom isteklo između 500 do 700 litara lož ulja u more. Nakon incidenta odmah se pristupilo sanaciju obalnog i morskog pojasa svim raspoloživim sredstvima. 

Sanacija oštećene cijevi i čišćenje cijelog sustava oborinske kanalizacije je u tijeku, a radovi će trajati sljedećih nekoliko tjedana. Područje ostaje pod kontinuiranim nadzorom stručnih službi, ističu u priopćenju iz Ine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.