Hrvatski radio

Radio Rijeka

Incident uoči Riječkih ljetnih noći: letjela jaja i šamari

18.06.2015.

19:08

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pitanje je jesu li Oliver Frljić i Marin Blažević očekivali da bi se ovako nešto moglo dogoditi kad su već organizirali performans "Otkaz Frljiću i Blaževiću", ali je činjenica da se incident dogodio i da se potvrdila njihova teza o netoleranciji Rijeke.

Uoči otvorenja Riječkih ljetnih noći ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca održan je performans Olivera Frljića i Marina Blaževića kao odgovor Facebook grupi "Otkaz Frljiću i Blaževiću". 

Ako to već nisu učinili na internetu, stotinjak okupljenih moglo se uvjeriti u govor mržnje koji se koristi na toj Facebook grupi jer su Frljić i Blažević tijekom svog performansa iz podebljih "knjiga" isprintanih objava čitali odabrane postove. Na jednom od stolova publici su ponudili rajčice i kamenje, te kalašnjikove uz objašnjenje da bismo sami trebali znati što s tim činiti. 

Rekvizita se ispostavila suvišnom jer je manji dio okupljenih sa sobom donio pakete s kokošjim jajima. Počelo je uzvicima odobravanja na dijelove teksta u kojima se traži Frljićev odlazak "odakle je došao", nastavilo je prilaženjem stolu za kojem su sjedili izvođači, uzimanjem mikrofona i galamom, palo je i nekoliko šamara, a Mićo Antolović ošamario je i pročelnika riječkog gradskog Odjela za kulturu Ivana Šarara koji je sjedio u publici. Tek onda poletjelo je i nekoliko jaja. 

Atmosferu smo zabilježili fotografijama i video zapisom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.