Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Independent" o Lošinju: Nezapaženi dragulj, otok zdravlja i vitalnosti

27.05.2016.

11:16

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jednom kvarnerskom otoku, Lošinju, britanski list "Independent" posvetio je opširan tekst u kojem ističe sve njegove ljepote i vrijednosti. Taj je članak, koji čitaocima nudi i upute kako doći do Lošinja, odlična reklama i za turizam Kvarnera općenito.

Svaki od tisuću i nešto otoka u Hrvatskoj ima neku svoju posebnost, piše engleski list Independent u opširnom tekstu o Lošinju, hrvatskom dragulju, mnogima nepoznatom. U južnom dijelu, u Dalmaciji, Brač je poznat po svom kamenu, Hvar po ljepoti i količini sunčanih dana, Korčula se slavi kao rodno mjesto Marka Pola i kao raj za surfere.

Na Sjeveru, na Kvarneru, Cres je poznat po maslinovom ulju i janjetini, Pag po siru, slanom moru i drevnom istoimenom gradu, a Susak po pješčanim plažama. Tu je i Lošinj, velik (po hrvatskim standardima) i lijep otok na ulazu u Kvarnerski zaljev, piše Independent navodeći kako je Lošinj bio omiljeno odredište za odmor austrougarskog vladara Franje Josipa te kako je danas poznat kao otok zdravlja i vitalnosti.

Lošinj slovi kao otok vitalnosti od vremena botaničara Ambroza Haračića iz 19. stoljeća koji je utvrdio kako taj otok ima najzdraviju klimu u cijelom austrougarskom carstvu. Vrlo brzo car Franjo Josip krenuo je prema otoku sa svojom ljubavnicom i nakon nekoliko tjedana vratio se u Beč u punoj formi, piše o Lošinju britanski dnevni list.

Independent spominje i 1200 terapeutskih i aromatičnih trava koje bujaju na otoku, kako na Lošinju nema zmija otrovnica, ali ima puno kilometara pješačkih i biciklističkih staza te još puno drugih zanimljivih pojedinosti o našem lijepom otoku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.