Hrvatski radio

Radio Rijeka

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša zabranila odlagalište u Sović lazu

31.10.2017.

15:11

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Niz složenih okolnosti je usporilo nastojanje da se u sklopu jedinstvenog sustava zbrinjavanja otpada Primorsko-goranske županije na Marišćini, lokalitet Sović laz kod Delnica počne uređivati kao zajednička pretovarna stanica Gorskog kotara.

Na postojećem je odlagalištu u Sović lazu inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike nedavnim nalazom najavila zabranu njegovog korištenja, o čemu su tijekom današnje sjednice u Ravnoj Gori raspravljali čelnici goranskih gradova i općina.

"U jednom članku Zakona o održivom gospodarenju otpadom se ističe da smo mi kao pružatelji usluga za trenutačno nesređena odlagališta dužni do godine dana od početka rada na županijskom odlagalištu zatvoriti nesređen deponij. Uzmemo li u obzir podatak kada je Marišćina započela s radom, mi se još uvijek uklapamo u taj jednogodišnji rok, i smatram da ne postoji osnova za zabranu korištenja Sović laza", kaže direktor za Sović laz nadležnog poduzeća "Komunalac" iz Delnica Boro Tomić, koji je nepovoljan inspekcijski nalaz odbio potpisati.

Direktora Tomića u tome podržava i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. "S punom odgovornošću ističem da smeće iz Delnica neće ići na Marišćinu dok ne istekne rok od godine dana, zato što to netko mora platiti. Ako Županija ima novaca da tu razliku troškova prijevoza od Sović laza do Marišćine plati – neka plati", poručuje Knežević. 

Može li sustav direktnog odvoza otpada do Marišćine, bez uređenja goranske pretovarne stanice uopće funkcionirati, pita se gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel. "S mog aspekta je neizvedivo kamion iz Čabra poslati direktno u Marišćinu, jer se radi o stotinjak kilometara dugoj relaciji. Dakle, treba dati nekakav prihvatljiv rok da u Sović lazu riješimo pitanje pretovarne stanice, pa se onda možemo držati slova zakona", ističe Rajšel. 

Očito je, poručuju Gorani, da inspekcijski nalaz ne rješava problem, već on nakon svega, postaje još složeniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.