Hrvatski radio

Radio Rijeka

Institut Plavi svijet: plastični otpad kao gorivo za ribarske brodice

03.02.2019.

17:24

Autor: Odri Ribarović

Foto: Nino Strmotić / Pixsell

Foto: Nino Strmotić / Pixsell

Foto: - / -

U sklopu europskog projekta lošinjski Institut Plavi svijet angažirat će se na detektiranju i recikliranju otpada u moru. I to s pomoću inovativnog uređaja koji plastični otpad i ribarske mreže pretvara u biodizel za ribarske brodice.

Upravo proizvodi od plastike čine 95 posto otpada koji pluta Sredozemnim morem ili leži na plažama. A prema istraživanjima Svjetskog fonda za prirodu, količina morskog otpada svako se ljeto povećava za čak 40 posto.

Lošinjski Institut "Plavi svijet" jedan je od pet partnera u europskom projektu marGnet koji će se sljedeće dvije godine baviti kartiranjem, a zatim i recikliranjem morskog otpada te odbačenih ribarskih mreža s morskoga dna.

Riječ je o projektu vrijednom više od 600 tisuća eura koji s 80 posto financira Europski fond za ribarstvo i pomorstvo. Upravo Institut Plavi svijet jedini je partner iz Hrvatske. 

Morsko će se dno mapirati metodologijom koja rabi akustiku prema načelu rada sonara. Na taj će se način precizno detektirati o kojoj je vrsti morskoga otpada riječ i gdje se točno nalazi. No to nije sve; holistički pristup podrazumijeva i njegovo inovativno recikliranje u uređaju koji ga pretvara u biodizel, odnosno pogon za ribarske brodice.

Animacija ribara i lokalnog stanovništva također je jedan od bitnih preduvjeta da bi projekt zaživio.

U sklopu projekta marGnet Plavi svijet organizirat će i niz prosvjeda o dobrobiti recikliranja plastičnog otpada i ribarskih mreža izvađenih s morskoga dna te ronilačke akcije čišćenja podmorja. HRT prilog iz emisije More pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.