Hrvatski radio

Radio Rijeka

Intenzivna rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres

03.12.2019.

13:22

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Lučka uprava Cres

Foto: Lučka uprava Cres

Foto: - / -

Radovi u vrijednosti 40 milijuna kuna, kojima će se izgraditi lukobran dužine oko 185 i širine oko šest metara i kojima će se urediti kopneni dio luke Cres, bit će završeni do kraja 2021. godine. Već su vidljivi rezultati dvomjesečnog intenzivnog rada.

Početkom rujna počeli su pripremni radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, a već su vidljivi obrisi buduće nove vizure i identiteta grada Cresa, odnosno otoka. Osim lukobrana, uredit će se kopneni dio luke dužine oko 280 metara.

"Rezultati dvomjesečnog intenzivnog rada već su vidljivi i izranjaju iznad morske površine te mi je drago što teku planiranom dinamikom. Dosad je napravljeno iskolčenje građevine i bušenje pilota, izrađene su košuljice pilota i armaturnih mreža za pilote, koje su postavljene na svoje pozicije. Prvih sedam pilota je betonirano, a paralelno s tim je započela i izrada montažnih elemenata na izdvojenom gradilištu", pojasnio je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.

Po zaključenju projekta Cres će dobiti novo kvalitetno pristanište kojim će se omogućiti cjelogodišnje brodske linije. Creska uvala bit će zaštićena od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine stanovnika Cresa za vrijeme nevremena.

Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

Trideset milijuna kuna za ovaj projekt osigurano je iz fondova Europske unije, stoji u priopćenju Lučke uprave Cres.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.