Hrvatski radio

Radio Rijeka

Interes za cjepivo protiv gripe bio je velik, no epidemija se tek očekuje.

27.12.2017.

11:49

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako se ove godine gripa „pojavila" ranije nego lani, do sada nije poprimila epidemijske razmjere. U posljednja dva mjeseca na području naše županije liječnici su prijavili desetak zaraženih - doznajemo od epidemiologa Dobrice Rončevića iz županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Interes za cijepljenje bio je izniman, pa cjepiva više nema iako su u dva navrata naručene dodatne doze. Na području Primorsko-goranske županije cijepljeno je oko 21.500 osoba, a prednost, kao i obično, imali su stariji te kronični bolesnici za koje je cjepivo protiv gripe besplatno.

Epidemija gripe se tek očekuje, "špica" je najčešće krajem siječnja i početkom veljače, no možemo biti zadovoljni - dodaje Rončević - što je najosjetljiviji dio populacije, stariji od 65 godina i kronični bolesnici - cijepljen.

Pretpostavlja se da je ovogodišnji povećani interes za cijepljenje zbog velikog broja zaraženih gripom prošle godine, kada je od gripe u Hrvatskoj oboljelo 51.385 osoba, a od komplikacija bolesti umrlo je 27 osoba. Uzrok velikome broju zaraženih lanjske sezone dijelom je bila i mutacija virusa H3N2. Ovogodišnje cjepivo sadrži antigene za virus gripe tipa A s podtipovima H1N1 i H3N2 te za virus gripe tipa B.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.