Hrvatski radio

Radio Rijeka

Intermodalni vlak prevozi kontejnere iz Rijeke za Budimpeštu

17.01.2015.

17:37

Autor: Zdravko Kleva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već mjesec dana iz Rijeke prema Budimpešti jednom tjedno kreće intermodalni vlak. Riječ je o novoj, još jednoj u nizu željezničkih linija kojima se riječka luka povezuje s europskim kontejnerskim distributivnim centrima.

Nova linija doprinos je povećanju prometa preko riječkoga prometnog pravca i kontejnerskog terminala Brajdica, čiji je lanjski promet iznosio 150 tisuća TEU-a. Za ovu godnu planiran je rast za još 15 posto.

Intermodalni vlak će, za sada jednom tjedno, povezivati kontejnerski terminal Brajdicu s Budimpeštom, odakle će teret biti distribuiran prema Duisburgu i Rotterdamu na zapadu kontinenta te prema istoku za Rusiju i azijske zemlje. 

Liniju su organizirali riječki špediter Transagent i švicarski operater Hupak, koji godišnje željeznicom preveze oko 30 milijuna kontejnera. Partneri su se nametnuli korisnicima uspješnom organizacijom prijevoza između terminala u Novom Sadu i Budimpešti, napominje komercijalni direktor Transagenta Boris Rosanda.

Tendencija u prijevozu kontejenera jest da se 60 posto takvog tereta prevozi jeftino i efikasno željeznicom te tako rasterete ceste. Strateško je to opredjeljenje i Jadranskih vrata, ističe komercijalni direktor terminala Žarko Acinger  i dodaje da to postaje ključno za razvoj riječke luke, terminala i prometnog pravca.

Udio kontejnera transportiranih željeznicom povećava se iz godine u godinu. Kada je o riječkom terminalu riječ, jedna petina kontejnera prevozi se željeznicom. U lanjskih 34 tisuće kontejnera transportiranih riječkim pravcem, Transagent je sudjelovao s njih pet tisuća - a taj promet novom linijom namjeravaju ostvariti u prvoj polovici ove godine. Javlja Zdravko Kleva:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.