Hrvatski radio

Radio Rijeka

Internet je vodovod 21. stoljeća: što s riječkim "bijelim" zonama?

15.08.2017.

13:30

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od kraja srpnja do 4. rujna traje Javna rasprava o Planu razvoja širokopojasne infrastrukture grada Rijeke. Cilj je saznati koliki je interes telekom-operatora na tržištu za daljni razvoj i ulaganje u infrastrukuru.

Doznat ćemo i jesu li neke gradske zone operatorima i dalje komercijalno nezanimljive. Takvim područjima brzi internet može donijeti samo projekt poticane izgradnje širokopojasne infrastrukture. 

Brzi pristup internetu omogućava građanima lakšu komunikaciju, učenje i zabavu. U svijetu je već nerazdvojno povezan s pravom na slobodu izražavanja i pristup informacijama te je jedan od nužnih preduvjeta za razvoj gospodarstva. Iako nije propisan zakonom, Europska unija financijski podržava uvođenje širokopojasnog interneta u područja gdje postojeći operatori telekomunikacijskih usluga ne pokazuju interes za izgradnju vlastite infrastrukture.

Riječki gradski pročelnik Zavoda za informatiku Željko Jurić kaže da je danas razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture jednako važan za razvoj civilizacije kao što je prije dvije tisuće godina bio razvoj vodovodne mreže. Upravo zato što je riječ o vodovodu 21. stoljeća, Grad Rijeka je raspisao javni poziv.

"Riječ je javnom pozivu operatorima za razvoj infrastrukture za ona područja na kojima do sada nije bilo komercijalnog interesa, gdje ne postoje brzine interneta veće od 30 megabita u sekundi", kaže Jurić. U Rijeci je trenutno stanje širokopojasnog pristupa internetu, koji omogućava velike brzine prijenosa podataka, iznad prosjeka Republike Hrvatske, no još uvijek postoje zone u kojima nema odgovarajuće infrastrukture.

"Za ona područja za koja ne bude komercijalnog interesa telekom-operatora, Grad Rijeka će pripremiti projektnu dokumentaciju (sam ili u suradnji s privatnim partnerima) i javiti se na natječaj koji će raspisati nadležno Ministarstvo negdje najesen. Očekujemo sufinanciranje takvih projektata. Rijeka je i do sada bila uspješna u povlačenju europskog novca, pa se nadamo da će tako biti i sada te da ćemo i narednih pet godina infrastruktrno pokriti i ove, danas bijele zone, koje zbog nedostatne infrastrukture nemaju brzi pristup internetu", rekao je pročelnik Zavoda za informatiku Grada Rijeke Željko Jurić. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.