Hrvatski radio

Radio Rijeka

Inventura s rektoricom: Sveučilište u Rijeci uoči novih izbora

04.01.2021.

14:20

Autor: Tatjana Sandalj

Brza reakcija riječkog sveučilišta na novu situaciju: s jednog od znanstvenih skupova na temu COVID-19 (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Brza reakcija riječkog sveučilišta na novu situaciju: s jednog od znanstvenih skupova na temu COVID-19 (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Rijeci od ponedjeljka do 25. siječnja prikupljaju kandidature za rektora sveučilišta u mandatnom razdoblju 2021.-2025. Osim datuma postupka, za sada je izvjesno da po drugi mandat ide sadašnja rektorica Snježana Prijić Samaržija.

Koliko će biti kandidata koji ispunjavaju uvjete znat ćemo 28. siječnja, a nastavak postupka ovisit će o njihovom broju. Bude li kandidata više od dvoje, prvi put bit će primijenjen insitut predizbora na svim sastavnicama, postupak kojim je riječko sveučilište, jedino u Hrvatskoj, nastojalo demokratizirati izbor rektora.

Predviđeno je da će kandidati Senatu predstaviti programe 15. veljače, a 26. veljače Senat bi trebao donijeti konačnu odluku. Bude li kandidata više od dvoje, svi će programe predstavljati na svim fakultetskim vijećima. Vijeća će glasati za dva favorita, a pred Senat na kraju izlaze programi dvoje najbolje rangiranih kandidata.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija kandidirat će se ponovno jer vjeruje da njen tim može, u još jednom mandatu, stabilizirati programe kojima će se Sveučilište u Rijeci pozicionirati kao progresivno, moderno i fleksibilno sveučilište na kojem se promiču europske vrijednosti.

Kraj mandata preklopio se s krajem godine koja je bila neobična, ali je rektorica zadovoljna kako su se u njoj snašli i kao nastavnici i kao znanstvenici, a zadovoljna je i kako je sveučilište funkcioniralo u cjelini. Sve nedostatke nastojali su pretvoriti u prednosti i u niskom startu spremni čekaju vrijeme u kojem će se sve opet pokrenuti.

"Meni je bilo kakva ideja upravljanja, moći, strana i neugodna. Puno bolje se osjećam u situaciji suradnje, razgovora, dijeljenja perspektiva. Nadam se da su to ljudi sa sveučilišta prepoznali", rekla je Snježana Prijić Samaržija sumirajući godinu i mandat.

"Moram reći svima onima koji vjeruju u moć da je služenje puno efikasnije. Dobijete odgovor, dobijete upute što trebate raditi i tada stvarno nije teško raditi!", rekla je u emisiji Akademskih kvarat ure koju možete poslušati u nastavku: 

Akademskih kvarat ure sa Snježanom Prijić Samaržija, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.